Breaking news

Robotul care dezamorsează bombe, creat de studenții români

Politehniștii clujeni au inventat un robot care poate dezamorsa o bombă pe loc. Pentru invenția lor, studenții clujeni au fost recompensați cu primul loc în faza europeană a concursului Digilent Design Contest.

robotMihai Băncişor şi Ciprian Cărbunaru sunt cei doi studenți care au urcat pe podiumul Fazei Finale Europene a ediţiei a 7-a a Concursului Studenţesc Internaţional Digilent Design Contest. Robotul minune care poate dezamorsa bombe se numește Bomb Disposal.

Robotul se deplasează pe patru roţi, are şi un dispozitiv ce îi permite să urce pe trepte, poate fi coordonat printr-un calculator şi are un braţ robotic care poate fi manevrat prin transmisie radio.

La prezentare, studenţii noştri au simulat dezamorsarea unei bombe, astfel că la demonstraţie au pus un balon care se spărgea la atingerea greşită a mecanismului, simbolizând explozia„, a precizat profesorula precizat Mircea Dăbâcan, de la Catedra de Electronică Aplicată a Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Deşi este un prototip specific concursurilor studenţeşti, robotul politehniştilor clujeni ar putea fi utilizat la demontarea unor bombe adevărate „dacă i se aduc îmbunătăţiri”.

Concurenţii câştigători ai ediţiilor regionale, între care se numără şi cei doi clujeni, se vor întâlni în Finala Intercontinentală, în cadrul Conferinţei FPGA World, München, septembrie 2011.