Breaking news

Robin, reprezentantul Suediei la Eurovision 2013, discriminat în adolescență pentru că era supraponderal

loading...

Dacă în urmă cu doi ani pupăciosul Eric Saade milita împotriva actelor de violență, iar anul trecut Loreen își declara sprijinul pentru implementarea drepturilor omului în Europa, în 2013 Suedia îl are ca reprezentant la Eurovision pe simpaticul Robin Stjernberg, 22 de ani, care luptă împotriva discriminării personelor supraponderale.

Robin StjernbergPrietenie mare între concurenții de la Selectia Națională Eurovision de anul acesta a Suediei, Melodifestivalen. După desemnarea sa ca reprezentant al țării gazdă, Robin Stjernberg a fost felicitat de colegii de scenă. Cel mai îndrazneț dintre artiști, Anton Ewald, 19 ani, a fost atat de entuziasmat să-l vadă pe Robin Stjernberg câștigător, încât după concurs s-a dus țintă la el și l-a sărutat cu foc, în aplauzele publicului.

În pofida faptului că este foarte delicat și manierat, în presa europeană nu există prea multe zvonuri că Robin Stjernberg ar fi gay. Dar și așa, este cert că Eurovision-ul stimulează latura cea mai sensibilă și înduioșătoare a bărbaților nordici care participă în ultimii ani la concurs.

Cu doi ani în urmă, pasionalul Eric Saade nu a ezitat să împartă bezele fie compozitorului, fie dansatorilor care l-au însoțit la Düsseldorf, în Germania. La vremea respectivă, lansarea melodiei Popular, care transmitea un mesaj ferm împotriva violenței între tineri, a coincis cu începutul campaniei anti-discriminare It Gets Better, proiect adresat adolescenților LGBT.

De asemenea, în 2012, Loreen, care a câștigat Eurovision Song Contest cu piesa Euphoria, a declarat în nenumărate rânduri că Azerbaidjan are de făcut pași mari pentru a ajunge în rândul țărilor europene despre care se poate afirma că respectă drepturile omului.

De data aceasta, reprezentantul din Suedia este un militant împotriva discriminării persoanelor supraponderale sau care suferă de obezitate. După ce în adolescență a luptat el însuși cu această afecțiune și a fost victima marginalizării, acum Robin își face cunoscută povestea prin melodiile și videoclipurile sale. Interpretul face apel la public și îndeamnă oamenii să conștientizeze că barierele sociale ridicate împotriva particularităților existențiale, care ne diferențiază în anumite momente, apar doar din superficialitate.

 

În videoclipul Scars (2012), Robin îi vorbește copilului care în urmă cu numai câțiva ani era harțuit în școală din cauza faptului că nu arăta ca majoritatea celorlalți elevi. Interpretul arată că suferința prin care poate trece un suflet ani la rând lasă o amprentă greu de șters. Umilința îndurată pe nedrept nu poate fi uitată decât atunci când abuzurile sociale încetează, iar tânărul ale cărui aripi au fost frânte de răuvoitori găsește în el însuși forța de a zâmbi din nou, de a se bucura de viață.

Mai jos puteți urmări videoclipurile melodiilor You și Scars, interpretate de Robin Stjernberg. El va reprezenta Suedia la concursul Eurovision de la Malmö și va urca pe scenă în seara Marii Finale, din data de 18 mai 2013. Îl puteți vota pe Robin apelând numerele puse la dispoziție de Televiziunea Română, în cadrul transmisiunii live care va fi difuzată pe TVR1, TVR HD și TVR Internațional.

Marius Lumen

loading...