Breaking news

Robert Mugabe a demisionat din funcţia de Preşedinte al statului Zimbabwe după 37 de ani de dictatură

Sărbătoare naţională în Zimbabwe, după ce Robert Mugabe, și-a dat marți demisia din funcţia de Preşedinte după 37 de ani de dictatură. Mugabe a fost forţat să îşi dea demisia, după ce Armata a preluat conducerea ţării.

Robert MugabeLocuitorii statului Zimbabwe s-au bucurat la auzul veştii că au scăpat de dictatorul care a sărăcit ţara. Demisia a fost formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare.

Eu, Robert Mugabe (…) transmit formal demisia din funcția de președinte al Republicii Zimbabwe, cu efect imediat. Am luat în mod voluntar decizia de a demisiona (…) Această decizie a fost motivată de dorința mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, pașnic și fără violență”, a citit din documentul primit președintele Adunării Naționale, Jacob Mudenda, în aplauzele parlamentarilor care dezbăteau cererea de impeachment pentru Mugabe.

În vârstă de 93 de ani, Mugabe, erou al independenței statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reușind să rămână președinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care țara sa trece de mulți ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunțul demisiei sale a fost primit marți cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reținut la domiciliu, iar duminică el și soția sa, Grace, au fost excluși din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formațiuni și un ultimatum să demisioneze până luni din funcția de președinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.

Funcția de președinte al Zanu-PF a fost preluată duminică de fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care fusese destituit anterior în cursul lunii noiembrie și a fugit din țară, după un conflict cu Grace Mugabe, măsură care a determinat acțiunea armatei de preluare a puterii.

>