Breaking news

Revoluția din 1989, comemorată cu proteste la București

Peste 1000 de bucureșteni s-au adunat sâmbătă seară la Universitate pentru a comemora 24 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamțu a venit și el la manifestație însă a fost alungat de protestatari.

proteste universitate revolutieBucureștenii s-au adunat la kilometrul zero al democrației, unde în urmă cu 24 de ani moreau tineri pentru ca noi să fim liberi azi. Manifestanții au venit la Universitate s-au mobilizat pe rețelele de socializare.

Îmbrăcați gros pentru a rezista gerului de afară, și înarmați cu pancarte cu mesaje împotriva Guvernului și a politicienilor, dar și cu steagul României, manifestanții au ocupat partea carosabilă a bulevardului Nicolae Bălcescu din fața Teatrului Național, blocând circulația rutieră.

Protestul este organizat pentru a încerca refacerea Baricadei din 1989 de la Universitate.

Organizatorii au lansat un manifest intitulat ”Declarația de la București”, în care spun că: La 24 de ani de la momentul decembrie 1989, în contrast cu visurile și speranțele de atunci ale românilor, avem o clasă politică imorală, tot mai ruptă de cetățeni, care s-a înconjurat cu ziduri legislative menite să-i protejeze privilegiile. Prefăcându-se că sunt în tabere opuse, politicienii mimează democrația dar pe sub masă își dau mâna pentru a satisface interesele îmbogățiților de tranziție ș i ale corporațiilor străine. În timp ce ei își pregătesc superimunități și amnistii, abuzul de putere și de forță devine singura lege aplicabilă restului de 20 de milioane de români. Disprețul este moneda cu care au tratat și tratează cererile legitime ale cetățenilor, strigate de nenumărate ori în stradă de la 1 septembrie. De aceea este necesar să facem un pas înainte, să-i determinăm pe unii dintre ei să plece de la putere, iar pe ceilalți să dărâme zidurile legislative care acoperă afacerile murdare și împiedică venirea unor oameni noi, necompromiși, să gestioneze treburile publice. Sunt numeroase revendicările care ar trebui incluse pe listă pentru a readuce România la o stare de normalitate, le-am notat doar pe cele mai dureroase în momentul actual și în special pe cele ce pot deschide uşa schimbării.

Manifestanții au următoarele revendicări:

1. Demisia Guvernului Victor Ponta și a Președintelui Traian Băsescu.

2. Destituirea conducerii jandarmeriei și anchetarea abuzurilor comise la Pungesti și în alte localităț i, cu participarea unor experți desemnați de Consiliul Europei.

3. Abrogarea noilor modificări aduse codului penal, legii amnistiei precum și respingerea proiectului de modificare a legii exproprierii.

4. Modificarea legii partidelor politice pentru relaxarea condițiilor de înființare a acestora.

5. Revizuirea legilor electorale prin eliminarea pragurilor și reducerea numărului de semnături pentru înregistrarea candidaților independenți.

6. Eliminarea obligației de declarare a adunărilor publice.

7. Desecretizarea tuturor contractelor și clauzelor confidențiale încheiate de Statul Român, cu excepția celor din domeniul apărării și siguranței naționale.

8. Interzicerea mineritului pe bază de cianuri în România și includerea Roșiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

9. Interzicerea prin lege în România a fracturării hidraulice de mare volum în explorarea și exploatarea gazelor de șist și a altor hidrocarburi provenind din zăcăminte neconven ționale.

10. Anularea concesiunilor și licenț elor de explorare și exploatare a hidrocarburilor de șist.

>