Breaking news

Revoltă la teatru: Actorii de la Brăila cer demiterea directorului Bodolan

loading...

Scandalul generat de directorul Teatrului “Maria Filotti” din Brăila continuă. Mircea Bodolan, spune că nu vrea să părăsească fotoliul de director, în timp ce actorii cer primarului să-l demită din funcţie.

mircea-bodolan-director-teatrul-maria-filotti-braila-demis-scandal-primarul-aurel-simionescu-trupa-actorii-spectacolEu să părăsesc teatrul? De ce? Eu mă simt bine aici. Cred în ce fac şi cred că se poate. Nu mă agăţ de un loc de muncă, ci de un angajament pe care mi l-am luat, de un proiect pe care îl ştiu că e viabil şi nu pot să înţeleg de ce să renunţ la acest proiect pentru nişte argumente de asemenea calitate! Eu nu vreau să le dau satisfacţie plecând, dar conflictul nu se va opri până când nu se va ajunge la schema pe care şi-au dorit-o ei” spune într-o nouă declaraţie de presă directorul Mircea Bodolan, care le-a declarat actorilor “război total”, săptămâna trecută.

Actorii se plâng de jignirile şi de urletele pe care le suportă din partea lui Mircea Bodolan, iar publicul constată o scădere a calităţii spectacolelor de anvergură, care sunt înlocuite adesea cu serate folk, ţinute în sala mare a teatrului.

Niciunul dintre oamenii de teatru de la Brăila, contactaţi de redacţia exclusivNEWS.ro, nu şi-a arătat sprijinul pentru Mircea Bodolan, care se află în război declarat cu întregul colectiv. Actorii şi regizorii cer într-un singur glas demiterea directorului, de către primarul Aurel Simionescu.

150-bujor-macrin-2Bujor Macrin, actor care joacă pe scena de la Brăila de zeci de ani, a declarat pentru exclusivNEWS.ro: “Consider că trebuie să înceteze declaraţiile şi ieşirile în presă. Ceea ce îmi doresc este o întrunire şi o discuţie cât se poate de serioasă între actori şi primar. Trebuie să punem capăt acestei situaţii. Suntem o instituţie de cultură, suntem profesionişti, teatrul este instituţia cea mai de preţ pe care o are oraşul ăsta. Nu este permis nimănui să transforme teatrul într-un iarmaroc. Eu asta propun, ca primarul să se aşeze la masa dialogului cu actorii, să putem ajunge la liman. De circ şi de cancan ne-am săturat.”

160-monica-zugravu-ivascuActriţa Monica Zugravu Ivaşcu vorbeşte despre modalitatea de relaţionare a directorului Mircea Bodolan cu actorii din teatru şi cere demiterea acestuia: “Despre injurii vă pot spune raspicat că, da, ele există. Nu vă pot reproduce, din decenţă, vocabularul managerului care se vrea conducator de instituţie culturală. Nu numai că există, dar le şi auzi pe un ton foarte ridicat. Dialogul pe care pretinde că îl poartă domnul manager e de fapt un lung monolog presărat cu ţipete. Asta numeşte domnia sa comunicare. Nu cred că primaria se aştepta la aşa rezultat şi la aşa situaţie. Păcat că se tergiversează însă rezolvarea ei. Demiterea managerului ar trebui să fie iminentă.”

Cu privire la preferinţa lui Mircea Bodolan pentru spectacole de folk, Monica Zugravu Ivaşcu explică: “La orice eveniment important, noi ca instituţie culturală, cu titulatura de Teatrul «Maria Filotti», ne-am prezentat cu un concert de muzică folk. Chiar şi la Ziua Mondială a Teatrului, domnul manager nu s-a consultat cu angajaţii pentru organizarea acestei zile, aşa cum se facea în trecut. Au dispărut cu desăvârşire montările marilor regizori care ne-au onorat în ultimii ani. De pildă, la ultimul turneu – la Shumen, în Bulgaria – s-a luat un premiu cu spectacolul domnului Radu Afrim, spectacol despre care domnul manager a spus… «nu m-a dat pe spate».

160-radu-nichiforRegizorul Radu Nichifor atrage atenţia asupra perioadei îndelungate în care teatrul a fost transformat într-un câmp de luptă şi cere stoparea acestei situaţii. “Sunt deja două stagiuni pierdute de trupa Teatrului «Maria Filotti». Ingerinţa şi indecizia autorităţilor locale în ceea ce priveşte această instituţie profesionistă de spectacole lasă urme adânci. Publicul şi trupa sunt de calitate. Nu vor decât să se bucure, împreună, de teatru de calitate. Ieşirile publice din ultimele zile ale directorului general, ideile vehiculate şi atitudinea manifestată faţă de actul artistic îndepărtează publicul de instituţie şi nu dă nicio speranţă trupei. Sper să se găsească o soluţie până nu e prea târziu” a spus regizorul Radu Nichifor.

160-liviu-pintileasaActorul Liviu Pintileasa reacţionează vis-à-vis de afirmaţiile recente ale lui Mircea Bodolan, prin care trupa de la Brăila a fost denigrată în presă şi solicită demiterea acestuia. “Vreau să cred că în România anului 2011 mai există un om inteligent şi cu bun simţ în primăria oraşului Brăila care să aibă curajul şi demnitatea de a-l demite pe acest făţarnic, ce-şi proclamă dreptul la putere şi cere obedienţă subordonaţilor, după ce a prins ultimul tren într-un concurs din vara anului trecut, asemeni personajului pe care-l interpretează, Agamiţă Dandanache. Nu există grupuri în teatru, există oameni cu idei diferite şi asta nu poate fi decât benefic pentru diversitatea repertoriului. Nu există vedete, ci doar oameni care-şi fac foarte bine treaba şi-şi asumă menirea. Cerem un climat de normalitate în care să putem repeta şi să oferim publicului spectacole de teatru, nu scandaluri în presă. Un climat profesionist de care acest personaj este total străin. O fi mult, o fi puţin? Istoria ne va judeca pe toţi după acţiunile noastre.”

 

15-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

1-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>