Breaking news

Revin salariile nesimțite la stat. Parlamentul majorează indemnizațiile din CA, cu 25 la sută

loading...

Salariile și indemnizațiile nesimțite în companiile de stat revin în actualitate. Parlamentul României a votat luni, o ordonanță de urgență a Guvernului Ponta prin care se majorează veniturile directorilor și membrilor Consiliilor de Administrație din companiile de stat.

salarii statGuvernul Ponta măreşte de aproximativ 25 de ori veniturile pentru toţi cei care populează cele 157 de companii de stat în Consiliile de Administraţie şi Adunările generale ale acţionarilor.

Camera Deputaților a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, o ordonanţă a Guvernului Ponta, care le permite directorilor din comapiile de stat câştiguri salalriale mai mari, iar reprezentanţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) şi în Consiliile de Administraţie (CA) să-şi mărească indemnizaţiile de şedinţă de la 47 de lei, limita din prezent, până la 25% din cât primeşte directorul companiei.

În 2010, Guvernul Boc a stabilit ca directorii generali ai companiilor de stat să fie remuneraţi cu suma fixă de 4.700 de lei, exact leafa unui secreatar de stat din acea vreme.

În aceeaşi ordonanţă, Guvernul a mai stabilit ca membrii AGA ai companiilor de stat să fie plătiţi cu 47 de lei pe şedinţă,  adică 1% din indemnizaţia directorilor generali ai companiilor.

Plafonarea a funcţionat până în luna august, când în timp ce Parlamentul se afla în vacanţă, Guvernul a adoptat rapid o ordonanţă care a modificat radical hotărârea luată în 2010.

Nivelul remuneraţiilor membrilor CA, consiliilor de supraveghere şi directorilor care nu au fost numiţi în condiţiile OUG 109/201( n.r.- ordonanţa care a selectat manageri privaţi pentru companiile de stat) se stabileşte prin asimilare cu cele prevăzute de aceasta, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate“, se arată în textul ordonanţei.

La Senat, în prima cameră sesizată, ordonanţa a primit votul tuturor parlamentarilor, iar la Camera Deputaţilor, forul decizional, s-au opus 66 de parlamentari din 339, fiind astfel adoptată.

Legea a fost trimisă la Cotroceni pentru promulgare, termenul fiind 22 noiembrie.

În urma adoptării acestei ordonanțe de urgență, o indemnizaţie de sedinţă va creşte de la 47 de lei la 3.000 de euro.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>