Breaking news

Reuniune de urgenţă a liderilor G7, în cadrul unei conferinţe telefonice

Luni dimineaţă, înainte de momentul deschiderii burselor din Asia, reprezentanţii statelor din grupul G7 se vor reuni de urgenţă în cadrul unei conferinţe telefonice. Aceasta iniţiativă este impusă de situaţia generată prin scăderea ratingului de ţară al SUA şi de panica creată la burse.

bursa-economie-panica-scadere-criza-financiaraGrupul celor 7 principale economii ale lumii au stabilit de comun acord să ţină o întrunire de urgenţă luni, 8 august 2011. Audio-conferinţa se va desfăşura între miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai statelor membre G7, informează Reuters, citând agenţia Kyodo.

G7 a fost constituit în 1975 din Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA, un an mai târziu alăturându-li-se şi Canada.

La întrunirea telefonică de luni se preconizează că ministrul finanţelor din Japonia, Yoshihiko Noda, va explica faptul că Japonia va continua să cumpere titluri ale trezoreriei americane, scrie Kyodo, făra a cita surse.

Miniştrii finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale vor discuta măsuri de prevenire a turbulenţelor pe pieţele financiare, având în vedere crizele datoriilor de stat din SUA şi din Europa, notează agenţia niponă.

Vineri, 5 august 2011, Standard & Poor’s (S&P) a redus ratingul Statelor Unite ale Americii pentru prima dată în istorie, de la AAA la AA+, acuzând pe de o parte dezechilibrele fiscale şi datoria de stat şi, pe de altă parte, neînţelegerile de pe scena politică americană.