Breaking news

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul armatei SUA în Siria

Consiliul de Securitate al ONUs-a reunit în ședință de urgență după ce vineri, armata SUA a bombardat o bază militară din Siria,  de la Shayrat. Putin a fost cel care a cerut ca ONU să se reunească de rugență ca urmare a atacului comis de SUA în Siria. 

onu - consiliu de securitateLa reuniunea ONU participă cei 15 membri ai Consiliului, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Rusia consideră că acţiunea militară a SUA asupra Siriei este o “agresiune împotriva unui stat suveran”.

Vladimir Safronkov, reprezentant al Rusiei la Naţiunile Unite: “SUA au atacat teritoriul suveran al Siriei”. Oficialul a mai subliniat că Moscova consideră atacul ‘o violare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi un act de agresiune’, informează AFP.

Ambasadoarea americană Nikki Haley a susţinut că reacţia Washingtonului a fost ‘pe deplin justificată’ şi a avertizat: ‘Suntem pregătiţi să facem mai mult, dar sperăm că nu va fi necesar. Statele Unite nu vor sta deoparte când se utilizează arme chimice. Este interesul nostru naţional de securitate vital să împiedicăm răspândirea şi utilizarea armelor chimice’.

Matthew Roycroft, reprezentantul Regatului Unit, a spus înainte de şedinţa Consiliului că Londra ‘susţine pe deplin acţiunea’ americană.

Ambasadorul francez la ONU a apreciat că loviturile aeriene americane au fost ‘adecvate’. El şi-a exprimat speranţa că astfel se va marca o schimbare şi se vor relansa negocierile politice privind Siria.

Statele Unite au bombardat în timpul nopţii de joi spre vineri o bază aeriană din Siria. Preşedintele Donald Trump a ordonat atacul după ce aviaţia siriană a folosit gaze de luptă în urmă cu trei zile, împotriva rebelilor. Armele chimice au ucis atunci  cel puţin 86 de oameni.

A fost prima implicare directă a Statelor Unite împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

Atacul cu arme chimice care a generat răspunsul în forță al americanilor nu este o noutate în conflictul sirian. În cei 6 ani scurși de la declanșarea războiului, deopotrivă regimul de la Damasc, dar și rebelii, au fost acuzați de folosirea acestui tip de arme.

În 2012, după doar 16 luni de la declanșarea ostilităților, președintele Obama și-a avertizat omologul de la Damasc să nu treacă “linia roșie”, adică să nu folosească arme chimice. Câteva luni mai târziu, însă, zeci de oameni au murit într-un atac cu gaz sarin. Guvernul și rebelii s-au acuzat reciproc.

În august același an, o suburbie a Damascului avea să fie scena celui mai grav atac cu arme chimice din ultimii 30 de ani, mai exact din timpul războiului între Iran și Irak. Două zone controlate de rebeli au fost lovite cu rachete echipate cu gaz sarin. Între 300 și 1800 de oameni și-au pierdut viața.

Ideea unei intervenții militare, discutată de marile puteri, este abandonată după ce Assad permite accesul inspectorilor ONU și semnează Convenția care interzice folosirea Armelor Chimice. Dar lucrurile nu s-au oprit acolo: în perioada 2015-2016 au fost raportate cel puțin 3 atacuri în care a fost folosit gazul cloric, inclusiv împotriva unui spital din orașul Alep. Bombardamentul a produs distrugeri mari, iar butoaiele explozive conţineau gaz cloric. Au fost  multe cazuri de sufocări și mulţi copii au fost afectaţi.

În februarie acest an, Rusia și China și-au folosit dreptul de veto pentru a respinge o rezoluție ONU ce impunea noi sancțiuni regimului sirian pentru folosirea de arme chimice. Cinci săptămâni mai târziu, cel puțin 90 de oameni au murit la Idlib în urma unui atac cu gaz sarin – atac care a generat răspunsul în forță al președintelui Trump.

>