Breaking news

Reuniune de urgență a țărilor UE la Bruxelles pe tema securității nucleare

Exploziile din ultimele zile petrecute la centrala nucleară Fukushima 1 din Japonia, bagă în ședință de urgență statele membre Uniunii Europene.

comisia.europeanaMâine la Bruxelles va a vea loc o reuniune de urgență a tuturor statelor membre ale UE, unde se va discuta despre siguranța nucleară în Europa. Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger a invitat reprezentanţi la nivel înalt în domeniul energiei nucleare ai tuturor statelor membre, la o reuniune de urgenţă pe tema securităţii centralelor nucleare de pe teritoriul UE.

România va fi reprezentată la Bruxelles de cătreVajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Riscul producerii unui accident nuclear în România este redus, întrucât centrala de la Cernavodă este proiectată pentru a rezista unor cutremure cu magnitudinea 8 pe scara Richter.

În această dimineață la reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima 1 au avot loc două explozii, soldate cu rănirea a 11 persoane și deteriorarea acoperișului carcasei reactorului.

De asemenea autoritățile nipone nu au reușit să reducă procesul de topire a miezului reactorului 2.

Deși autoritățile nipone folosesc un procedeu de răcire al miezului reacotorului asemănător cu cel de la Cernobîl, Agenţia pentru siguranţă nucleară din Japonia exclude posibilitatea producerii unui accident de tipul celui de la Cernobîl în centrala Fukushima – 1.

Până în prezent trei explozii s-au produs la centrala nucelară Fukushima 1, situată la 250 kilometri de Tokyo. Ca măsură de precauție, populația a fost evacuată pe o rază de 20 kilometri în jurul centralei nucleare.