Breaking news

Returul în comerțul electronic: cum îl eviți și cum menții profitabilitatea?

Retururile comerțului electronic sunt inevitabile și pot afecta marjele de profit, creșterea ratelor de conversie, ajungând până la a pune în pericol afacerea ta.

Dar există anumite lucruri pe care le poți face pentru a reduce numărul de retururi în magazinul tău online și pentru a avea mai mulți clienți fericiți. Iată 5 bune practici pe care le poți urma pentru a crește eficiența și a reduce costurile.

Cum crești eficiența și scazi rata de retur în magazinul tău online?

 1.  Oferă informații clare despre produse

Conținutul destinat publicului trebuie să fie corect și detaliat. Dacă produsul arată altfel decât se aștepta clientul, există mari șanse să fie returnat. Pentru a evita aceste situații, asigură-te că pe pagina produsului sunt incluse următoarele informații:

 • Materialele folosite la realizarea produsului.
 • Ghidul de mărimi, inclusiv mărimea pe care o poartă un anumit model (dacă este cazul).
 • Procedura de retur (costurile asociate cu aceasta și tipurile de produse eligibile pentru returnare).
 • Utilizarea unor imagini de produs adecvate

Cumpărăturile într-un magazin fizic au ca principal avantaj capacitatea de a vedea, a atinge și a interacționa cu produsele înainte de a lua decizia de cumpărare. De aceea, un magazin online trebuie să conțină fotografii cât mai detaliate care să pună în valoare avantajele produsului. Astfel, este recomandat:

 • Să folosești imagini clare, care arată produsul în timp ce este folosit.
 • Să folosești mai multe imagini, de preferat, pentru toate formele și culorile produsului.
 • Să creezi videouri prin care să demonstrezi avantajele și caracteristicile produsului.

Împachetarea corespunzătoare a produselor 

Pentru a evita returul, ai grijă la modul de împachetare al produselor. O mare parte din articolele vândute online sunt returnate din cauză că au sosit defecte sau deteriorate. Pentru a evita acest lucru, există câteva măsuri pe care le poți lua:

 • Inspectarea atentă a produselor pentru a te asigura că se află în cea mai bună stare.
 • Utilizarea unui material de protecție, cum ar fi folie cu bule sau un ambalaj delicat.
 • Adăugarea etichetei de obiect fragil la pachetele cu articole ușor de spart.
 • Utilizarea cutiilor potrivite astfel încât produsele să nu se zguduie în timpul transportului.
 • Livrarea produselor

Experiența cu clientul nu se termină după ce produsul a fost ambalat și a părăsit depozitul. O livrare fără probleme începe cu completarea documentului de transport. În cazul în care nu știi ce se scrie pe colet sau nu cunoști procedurile legate de completarea unui AWB, află că acesta trebuie să conțină datele de identificare corecte pentru a ajunge la destinație.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este colaborarea cu o firma de transport colete profesionistă, pentru livrări în condiții de maximă siguranță. Când vine vorba de expedieri reușite, Pttexpress.ro este o soluție eficientă pentru afacerea ta.

 • Politică de retur transparenta

O politică de retur eficientă și transparentă va oferi siguranță și încredere clienților. Explică-le clar oamenilor în ce constă returul, ce costuri de transport presupune acesta sau cat poate dura întreaga procedura de retur. De asemenea, clientul trebuie informat în permanență legat de statusul returului.

În concluzie, retururile sunt inevitabile în orice business online. Dar, aplicând sfaturile de mai sus, le vei oferi clienților tai un sentiment de confort și o experienta placuta, facilitand asftel procesul de cumpărare. 

Sursa foto: pexels.com 

>