Breaking news

Retrospectiva Pașaport diplomatic, sâmbătă la Digi 24

Singura emisiune de televiziune dedicată diplomaţiei închide anul cu o retrospectivă a celor mai importante declaraţii pe care ambasadorii străini aflaţi în misiune la Bucureşti le-au făcut de-a lungul timpului.

Balazs BarabasRomânia se dezvăluie aşadar într-o nouă perspectivă, aşa cum reiese din părerile şi declaraţiile diplomaţilor străini.

Temele abordate în ediţiile de peste an au atins, rând pe rând, unele dintre cele mai spinoase aspecte ale relaţiilor internaţionale sau probleme mai vechi, recunoscute ale României. Diplomaţii au vorbit deschis despre: corupţie, autonomie, programe nucleare dar şi despre ce le place sau nu le place în România.

Iată câteva dintre declaraţiile unora dintre cei mai cunoscuţi ambasadori străini aflaţi în România:

Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, vorbeste despre corupţie şi birocraţie: În privința birocrației toată lumea cunoaște problema celor 60 de zile. Dacă ai o întrebare către un minister, ministerul are la dispoziție prin lege 60 de zile pentru a răspunde. Și chiar dacă au răspunsul în 24 de ore, vei primi scrisoarea tot peste 60 de zile. Asta este nemulțumirea antreprenorilor. O dată pe an avem o întâlnire în care discutăm problemele, iar acesta este un exemplu negativ. Dar sunt și multe pozitive. Sunt multe companii în Transilvania și Banat care cooperează foarte bine cu administrația locală și care își dezvoltă afacerile fără probleme.

Oskar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti a povestit la Pasaport diplomatic despre o problema spinoasa, autonomie: “Încă o dată: anumiţi politicieni români şi chiar o parte a opiniei publice din România au o opinie greşită despre autonomie. Ei cred, sau afirmă, că autonomia înseamnă separatism. Nu. Autonomia este opusul separatismului. Dacă cineva doreşte autonomie, înseamnă că vrea să rămână, şi nu să plece. Vrea sa rămână. Autonomia înseamnă să rămâi, şi a avea dreptul de a-ţi păstra identitatea, nimic altceva.”

Mark Gitenstein, ex-ambasadorul SUA în România, i-a mărturisit lui Balzs Barabas ce îi place şi ce nu îi place în România: Îmi plac oamenii, mă simt foarte bine alături de români, îmi place să fiu cu ei, îmi place zona rurală, îmi plac cultura, muzica, filmele. Ce nu-mi place sunt drumurile. Este foarte greu să umbli prin această ţară şi nu ar trebui să fie aşa. Dar sunt într-o maşină în cea mai mare parte a timpului şi mă clatin pe bancheta din spate destul de mult.

Aşadar, cum arată România prin ochii lumii diplomatice, sâmbătă, ora 18.30, la Digi 24, într-o ediţie specială de final de an, realizată şi prezentată de Balazs Barabas.

>