Breaking news

Restricţiile de muncă din Spania se aplică doar românilor

Dintre toţi străinii prezenţi în Spania, doar românii au interzis la muncă pe durată nedeterminată. Deşi îniţial oficialii spanioli declaraseră că noua măsură de restricţie a muncii se impune românilor care nu se află în Spania iată că lucrurile stau exact pe dos.

culegatori portocaleRomânii  care muncesc în Spania înainte de adoptarea decretului privind restricţia pe piaţa muncii, se plâng că sunt trimişi acasă de angajatorii iberici.

Din cei 5 milioane de străini prezenţi în Spania, oficialii au impus restricţii de muncă doar pentru români. Guvernul Boc nu a avut nicio opoziţie fermă la acest lucru, mulţumindu-se să spună că e doar o măsură temporară.

Guvernul spaniol a declarat că măsura a fost necesară pentru a reduce rata şomajului din Spania, însă pentru că vizează doar românii, este clar o măsură discriminatorie.

În prezent, rata somajului din Spania a ajuns la 20 la sută, în rândul populaţiei active.

Conform datelor puse la dispoziţie de Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania, la sfârşitul anului 2010, aici locuiau aproximativ 850 de mii de români.

Românii care vor dori să lucreze de acum înainte, legal, în Spania, vor fi nevoiţi să solicite un permis de muncă.

Ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu, audiat marţi, la Parlament, la Comisia pentru Muncă în loc să propună parlamentarilor un plan de ridicare a restricţilor de muncă din Spania, a ales să atace deputaţii Opoziţiei.

După ce a expus situaţia legată de restricţiile de pe piaţa muncii, Lăzăroiu a întrebat-o pe deputatul PSD Aura Vasile dacă ea şi partidul ei au discutat cu premierul socialist Zapatero în legătură cu acest subiect.

Aura Vasile i-a răspuns lui Lăzăroiu că ea a fost aleasă în funcţie, în timp ce el este „numit”. „Domnule ministru, nu vă dau voie să vorbiţi peste mine. Diferenţa dintre mine şi dumneavoastră este că eu sunt aleasă iar dumneavoastră sunteţi numit„.

Lăzăroiu s-a arătat deranjat de faptul că a tot fost întrerupt de deputaţi ai opoziţiei şi a spus preşedintelui Comisiei că la următoarele discuţii va trimite un secretar de stat dacă el, ca ministru, nu este respectat.