Breaking news

Responsabilitate pentru viitorul tinerilor absolvenți de studii superioare

Ministerul Educației a lansat azi, la Universitatea POLITEHNICA din București, o dezbatere națională pe tema responsabilității cross-sectoriale pentru corelarea sistemului de învățământ superior cu piața muncii.

dezbatere absolventi studii superioareLa dezbatere a participat atât actualul Ministru al Educației, Remus Pricope cât și fostul ministru, Ecaterina Andronescu. Cât și reprezentanți ai sectorului de afaceri, ai instituțiilor publice cu responsabilitate în domeniu, ai partenerilor sociali și ai organizațiilor studențești.

Premisa de la care această dezbatere a pornit este aceea că mulți dintre absolvenții cu studii superioare profesează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit.

Acest subiect nu poate fi discutat de unul singur. Atunci când vorbești de integrarea absolvenților pe piața muncii, cred că universitățile trebuie să aibă un dialog cu cei care reprezintă piața muncii, cu partenerii noștri de zi cu zi […]. Ecuația are mai multe necunoscute și rolul acestui proiect, dar și a altor discuții, dezbateri, cercetări […] este acela de a încerca să calibrăm atât educația, cât și formarea continuă, dar să și înțelegem mecanismele și direcțiile după care se orientează piața. Rezultatele acestui proiect sunt foarte importante, dar cel mai important este, cred, să introducem un mecanism de monitorizare a nevoilor pieței muncii. Acesta  este cel care ne-ar putea semnala din timp acolo unde apar dezechilibre” a declarat Remus Pricopie.

Ecaterina Andronescu, Președinte al Comisiei de Învățământ din cadrul Senatului, a salutat prezența în cadrul evenimentului a unui număr mare de rectori ai universităților din București, lucru care confirmă interesul crescut al mediului academic pentru un obiectiv comun: inserția durabilă a absolvenților pe piața muncii.

În cadrul evenimentului a fost prezentat principalul instrument de monitorizare a inserției absolvenților pe piața muncii, platforma web www.joburi-absolventi.edu.ro, creat de minister.

Aceasta oferă posibilitatea interconectării într-un spațiu virtual unic a absolvenților, cadrelor didactice din universități, personalului specializat din MEN pe de o parte, și a companiilor interesate să ofere locuri de muncă pentru tineri absolvenți, pe de altă parte.

Cincizeci de universități de stat și private sunt conectate în prezent pe platformă, acesta fiind primul demers oficial de o asemenea amploare.

Platforma permite culegerea datelor necesare monitorizării inserției pe piața muncii, prin completarea chestionarului de către alumni, fapt ce va permite elaborarea de rapoarte cu privire la inserția absolvenților, atât la nivel de universitate, cât și la nivelul MEN.

Evenimentul de astăzi este primul din cele opt evenimente ale caravanei ce va ajunge în principalele centre universitare din țară, în cadrul activității de informare și promovare din proiectul Managementul corelării sistemului de învățământ cu piața muncii.

>