Breaking news

Republica Moldova sărătorește azi 20 de ani de independență

loading...

Pe 27 august, 1991, Republica Moldova și proclamat independența față de Rusia. Au trecut 20 de ani de la acel moment iar oficialii moldoveni au organziat azi sărbătorirea a 20 de ani de independență.

republica moldovaLa eveniment au participat sute de persoane, oficiali de rang înalt şi ambasadori acreditaţi la Chişinău. Aceștia au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

La eveniment au participat preşedintele interimar şi preşedinte al parlamentului Marian Lupu, premierul Vlad Filat, dar şi membrii guvernului, deputaţi şi foşti demnitari, inclusiv foştii preşedinţi ai ţării.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc, în premieră, o paradă militară la care au participat circa 1.000 de militari şi 65 de unităţi de tehnică militară.

Independenţa Republicii Moldova a oferit prilejul de a ne urma propriul destin, de a stabili vectorul dezvoltării acestei ţări în condiţii de libertate şi democraţie. Ziua Independenţei este cel mai potrivit prilej pentru a reitera valorile care ne unesc pe noi, moldovenii, ca cetăţeni ai acestei ţări.”, a declarat preşedintele interimar, Marian Lupu, în deschiderea paradei militare de Ziua Independenţei.

În urmă cu 20 de ani, pe ruinele unui vast imperiu a apărut un stat nou – Republica Moldova, cel care pe drept ne aparţine, în care trăim acum liberi, ne educăm copiii şi dăm lumii semnalul clar că ne-am înscris într-un sistem civilizat, bazat pe democraţie şi ordine mondială”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat.

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, prin votarea de către parlament a Declaraţiei de Independenţă, în momentul în care la Chişinău câteva sute de mii de oameni cereau dezlipirea ţării de fosta Uniune Sovietică.


loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>