Breaking news

Republica Moldova, forțată de Rusia să plătească factura de gaze a Transnistriei

Moscova vrea ca autoritățile de la Chișinău să achite gazele consumate în ultimii 20 de ani de republica separatistă Transnistria.

Republica Moldova este strânsă cu ușa de către ruși ca să plătească datoria de trei miliarde de dolari acumulată în ultimii 20 de ani pentru livrarea gazelor către regimul de la Tiraspol.

Și asta nu e tot, Rusia provoacă conducerea de la Chișinău, prin intenția de a deschide un consulat la Tiraspol.

În replică, autorităţile moldovene spun că planul Moscovei nu va deveni realitate decât atunci când îşi va retrage militarii staţionaţi pe acest teritoriu.

Preşedintele Timofti le-a mărturisit ziariştilor de peste Prut că ţine mult la relaţiile bune dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dar a precizat că Moscova nu trebuie să şantajeze Chişinăul cu deschiderea unui consulat la Tiraspol.

Republica Moldova s-a alăturat pactului energetic european iar Gazprom a refuzat să prelungească contractul de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova.

Rusia a condiţionat o eventuală ieftinire a gazului livrat Republicii Moldova, de retragerea Chişinăului din pactul european al energiei.

>