Breaking news

Republica Moldova a trimis cerere de aderare la Uniunea Europeană

Republica Moldova vrea să devină stat membru al Uniunii Europene. Joi, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Decizia vine la trei zile după ce Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat luni cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Zelenski a declarat luni că țara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.

Tot joi, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Este o zi istorică. Semnez cererea în numele ţării”, a declarat şeful guvernului înainte de a-şi pune semnătura pe document în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune. „Pentru noi, un viitor în Europa este singura opţiune. Este obiectivul nostru strategic”, a subliniat Garibaşvili.

Începând din 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

În prezent, cinci ţări au oficial statutul de candidate la aderare la Uniunea Europeană: Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Însă negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani aşa cum este cazul Turciei.

>