Breaking news

Reportaj Din Interior: risipa de mâncare în România și în lume

România se află în fruntea unui clasament. În sfârşit am spune, numai că, nici de data asta nu e de bine intrucât clasamentul în cauză se referă la statele care risipesc cea mai mare cantitate de mâncare.

mancareȘi pentru că în această perioadă a anului, de sărbători, discuţia pe această temă este de şi mai mare actualitate, echipa Din Interior, emisiune prezentata de Laurentiu Radulescu,  a realizat un reportaj în care analizează situaţia, pornind de la ce se întâmplă pe plan internaţional şi ajungând apoi pe plaiurile noastre.

În fiecare an, omenirea aruncă la gunoi peste 1,3 miliarde de tone de alimente. Aşa arată un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie.

Cantitatea risipită este echivalentă cu peste jumătate din producţia mondială de cereale din ultimul an, adică 2,3 miliarde de tone. Iar în timp ce unii fac risipă, foametea şi malnutriţia ucid, anual, peste 6 milioane de copii, iar alte 800 de milioane de pământeni nu au ce mânca.
În ce priveşte România, deşi este una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, cu toate acestea se află pe locul opt, într-un clasament al celor 27 de state europene care aruncă mâncare.

Echipa Din Interior a vrut să verifice pe teren câtă mâncare cumpără oamenii, în neştire şi câtă aruncă ulterior.

Pentru asta, reporterii emisiunii au făcut o serie de experimente: au însoţit la cumpărături un tânăr care locuieşte singur, au verificat frigiderul unei familii cu un venit mediu, au intrat în magazine să vadă ce se cumpără şi, mai ales ce se aruncă, dacă se aruncă şi mâncare în ambalaj, adică nici măcar desfăcută. Şi răspunsul a fost da, peste tot se aruncă, din diverse motive.

Invitatul acestei ediţii Din Interior, jurnalistul şi producătorul de televiziune Dragoş Vasile a vorbit despre relaţia românilor cu mâncarea: Sute de ani de istorie noi am cultivat, dacă nu mâncarea îndestulătoare în general, am avut o religie a chiolhanului. (…) Chiolhanul la români presupunea gătirea îndelungată şi mari cantităţi de mâncare. Deci presupun că dacă ar face cineva un calcul câtă mâncare s-a aruncat în România în ultimii 500 de ani, a rezultat o cantitate cu care ai putea hrăni Etiopia în vreme de doi ani, trei ani.(…) E o problemă care ţine de fapt de cultura gastronomică din România pe care dacă o studiezi atent ai să vezi că ţine de lucruri grele şi multe. Nu e rafinament la noi, nu a fost niciodată rafinament, de la haiducul care îşi bagă oaia în groapă să o mănânce, până la mesele, chiolhanurile boiereşti, nu există rafinament autentic în bucătăria românească. Ca atare, nici nu are cum să existe economie.

Realizatorii emisiunii Din Interior au întors aşadar problema pe toate feţele, în dorinţa de a face o analiză cât mai corectă a fenomenului: au stat de vorbă cu cei implicaţi în industria alimentară, cu patroni de magazine sau restaurante dar şi cu psihologi sau oameni simpli de pe stradă, până la cei care se află la capatul firului, cei care adună gunoiul nostru.

Rezultatul analizei, duminică, ora 18.30, la Digi24, într-un nou reportaj de excepţie despre o problemă a zilelor noastre.

>