Breaking news

Renate Weber, revocată de Parlamentul României din funcţia de Avocat al Poporului

Renate Weber a fost revocată miercuri, de Parlamentul României, din funcţia de Avocat al Poporului. Fostul europarlamentar ALDE îşi încheie mandatul doar doi ani de la numirea în funcţie.

Coalţia de guvernare formată din PNL+USR+UDMR, au deciz miercuri, revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocatul al Poporului.

247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă” au fost înregistrate miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului României.

PNL a depus la Parlament cererea de revocare din funcţie a lui Renate Weber la 22 iunie 2020.

În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare susţin că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

Renate Weber, a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.

Weber a spus că hotărârea Parlamentului prin care rapoartele Avocatului Poporului au fost respinse nu a fost publicată în Monitorul Oficial, dar Iulia Scântei a atras atenţia că hotărârea privind aceste rapoartele de respingere nu se publică în Monitor.

Renate Weber a mai spus că nu a prezentat rapoarte tematice Parlamentului pentru că nu există „o obligaţie legală” în acest sens, doar dacă Parlamentul le cere, Legislativul nesolicitându-le.

Întrebată dacă are ce să îşi reproşeze după mandatul pe care l-a îndeplinit ca Avocat al Poporului, Weber a răspuns: „Nu. Chiar nu! Ba mai erau vreo două lucruri pe care aş mai fi putut să le fac… Chiar mă duc acasă, mă privesc în oglindă şi cred că am funcţionat cu demnitate în această funcţie. E adevărat, pentru mine, drepturile şi libertăţile sunt ceva sfânt şi nu o să abdic niciodată de la ele, că nu am făcut asta niciodată în viaţa mea. Şi nu mă refer la drepturile şi libertăţile mele, ci ale celorlalţi”.

PSD a anunțat, zilele trecute, că va ataca la Curtea Constituțională revocarea din funcție a Avocatului Poporului.

Pentru funcția de Avocat al Poporului este vehiculat numele profesorului de drept Fábián Gyula, propunere făcută de UDMR.

Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului este numit pe o durată de cinci ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu scopul de a apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată (art. 1 şi art. 6 din Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului şi art. 58 din Constituţia României).

Renate Weber a fost numită de Parlament, în funcţia de Avocat al Poporului pe 26 iunie 2019.