Breaking news

Remus Pricopie: Cine se opune noilor manuale, se opune ideii de a asigura un viitor mai bun elevilor

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat joi, 24 aprilie, că elevii nu mai pot învăţa după manualele din anii ’90, considerând că acele societăţi comerciale care se opun procedurilor de schimbare şi de modernizare demarate de MEN încearcă să-şi protejeze propriile interese, opunându-se, de fapt, ideii de a asigura un viitor mai bun elevilor.

remus pricopieRemus Pricopie subliniază necesitatea continuării şi definitivării procesului de modernizare a manualelor şcolare prin intermediul unor proceduri clare, care respectă standardele europene.

Ministerul Educaţiei Naţionale va continua şi va definitiva procesul de modernizare a manualelor şcolare, conform calendarului asumat şi procedurilor legale în vigoare. Este esenţial ca elevii să aibă manuale noi, adaptate nevoilor şi realităţilor societăţii contemporane. Manualele şcolare noi vor fi disponibile atât în variantă tipărită, cât şi în format digital, iar elevii, pentru început cei din clasele I şi a II-a, vor primi ambele variante. În acest proces este respectată o procedură clară, pe care toată lumea o cunoaşte, sincronizată cu standardele internaţionale. Este vorba despre un proces care se întinde pe o perioadă mai mare de timp, iar schimbările trebuie făcute gradual, pe baza analizelor, a consultării actorilor din sistem şi în spiritul dialogului. Unele societăţi comerciale se opun modernizării manualelor şi găsesc tot felul de scuze pentru a-şi proteja interesele proprii. Noi suntem concentraţi pe interesul elevilor şi al şcolii. În calitate de ministru al Educaţiei, mă interesează binele elevilor şi nu cifra de afaceri a unor agenţi comerciali. Nu mai putem sta cu manuale din anii ’90. Cine se opune noilor manuale, inventând tot felul de motive şi pretexte, se opune ideii de a asigura un viitor mai bun elevilor. Ministerul Educaţiei va oferi informaţii publice în legătură cu procedura şi cu paşii care se fac, de fiecare dată când acestea sunt solicitate”, a declarat joi, Remus Pricopie.

În urmă cu un an de zile, editorii de carte îl acuzau pe Ministrul Educației de faptul că pregătește o licitație trucată pentru editarea noilor cărți școlare destinate elevilor din Clasa I. Graba lui Pricopie miroase a tun cu de dicație, în valoare de 100 de milioane de euro, spuneau atunci editorii de carte din România

>