Breaking news

Remi online – Unul dintre jocurile care au revenit la modă în ultimul an

Remi (sau rummy) este un joc de societate pe care românii îl jucau încă de dinainte de Revoluția din 1989, reprezentând, pe atunci, una dintre puținele distracții accesibile maselor largi.

După o perioadă în care se părea că lumea l-a uitat, iată că acest „board game” a revenit la modă, fiind jucat la întâlnirile între prieteni, în familie sau chiar online, cu parteneri din orice colț al lumii.

Cum se joacă

Remi se poate juca cu cărți sau cu piese, ultima variantă fiind cea mai cunoscută. Fiecare jucător primește 14 piese (două grămezi), cu excepția celui care urmează să dea prima piesă jos, căruia în revin 15 piese. În prima tură, nimeni nu are voie să facă nimic în afară de a trage și de a da o piesă jos, pentru a rămâne cu un număr de 14 piese pe tablă.

Obiectivul este de a alcătui formații (terțe) din piese de aceeași valoare, dar neapărat de culori diferite (de exemplu, 10 de negru, 10 de roșu și 10 de galben) sau suite de aceeași culoare (de exemplu, 7,8,9,10,11 toate de negru). Câștigă jucătorul care nu mai are nicio piesă neatașată la o formație sau la o suită, după ce dă jos o piesă.

Se poate juca remi pe etalate (formațiile și suitele sunt aliniate în fața tablei de joc) sau se poate închide direct pe tablă. Un jucător se etalează atunci când suma valorilor pieselor pe care le are depășesc un anumit prag. Iată care sunt valorile pieselor.

  • Piesa 1 valorează 25 de puncte
  • Piesele de la 2 la 9 valorează 5 puncte
  • Piesele de la 10 la 13 valorează 10 puncte
  • Jolly joker-ul valorează 50 de puncte (poate înlocui orice piesă în formații sau în suite).

Pentru a se etala, un jucător trebuie să aibă cel puțin o formație (denumită și terță) și o suită care să însumeze minimum 45 de puncte. Mai este de precizat și că, în momentul în care un jucător mai are trei piese pe tablă, el are obligația să-i anunțe pe ceilalți jucători. Atunci când mai are o singură piesă pe tablă, o pune cu fața în jos și închide runda de joc.

La finalul fiecărui joc se numără punctele etalate. Din total se scad punctele rămase pe tablă în momentul în care s-a închis jocul. Totul se trece într-un tabel. Deținătorul atu-ului – piesa în funcție de care s-au numărat grămezile – va primi un bonus de 50 de puncte. De asemenea, va primi 50 de puncte în plus cel care a închis jocul.

Este posibil să joci remi online pe bani, dar și fără bani, împotriva unor persoane reale, dar și contra calculatorului. Acest joc este oferit și pe platformele unor case de pariuri online, iar pasionații se pot folosi de fondurile suplimentare primite la înregistrare pentru a câștiga bani reali. „Rummy” nu este singura denumire alternativă. Mai există „New Canasta” sau „Buraco”.

Pe Internet, există și un joc de remi în limba română, numit RemiRoyal. Programul poate fi descărcat de pe site-ul oficial și instalat pe calculator sau pe telefon, astfel vei putea juca la orice oră din zi și din noapte, pentru că există mereu alți jucători online dornici să se distreze. De asemenea, poți juca cu membri ai familiei care sunt stabiliți în alte țări. Vei avea, astfel, ocazia să le arăți cât de bun ești la rummy.

>