Breaking news

Foștii miniștrii ai Agriculturii Remeş şi Mureşan, condamnați la trei ani de închisoare

Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, foști miniștrii ai Agriculturii au fost condamnați marți la 3 ani de închisoare.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis marţi ca ÎCCJ a decis marţi ca foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan să efectueze trei ani de închisoare în dosarul „Caltaboşul”.

Alături de cei doi a mai fost condamnat la închisoare dar cu suspendare pe Gheorghe Ciorbă, complice în dosarul de corupţie.

Remeş a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, în septembrie 2007, fostul ministru Ioan Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, pentru ca acesta să favorizeze firmele lui Ciorbă la licitaţii publice organizate de instituţii aflate în subordinea sa.

Banii şi produsele alimentare precum ţuică şi caltaboşi, au fost primite în scopul favorizării firmei „Construct Europromt” SRL Certeze – aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă. În scopul produselor şi al banilor, Remeş trebuia să îi acorde firmei lui Ciorbă două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare.

Înainte de a fi trimişi în judecată, Mureşan şi Remeş au fost filmaţi de procurori în timp ce discutau la o terasă detaliile privind şpaga. Înregistrarea cu pricina a fost difuzată de TVR 1 în cadrul Jurnalului de la ora 20.00 ca urmar ea deciziei Rodicăi Culcer, pe atunci era şefa ştirilor Televiziunii Române.

Decizia poate fi atacată cu recurs de avocaţii inculpaţilor la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.