Breaking news

Reguli de aur în condusul defensiv – Tu le respecți?

A19. Damage@exclusivnews.ro@constatare dauna auto 1

Te-ai întrebat vreodată cât timp petreci zilnic la volanul mașinii tale și câte ore pierzi în traficul aglomerat? Dacă nu ți-ai făcut un calcul până acum, îți spunem noi. În București, de exemplu, fiecare șofer pierde anual în jur de 134 de ore conducând. Global Congestion Impact a stabilit anul trecut că orașul-capitală al României este unul dintre cele mai îngrozitoare din întreaga lume.

Și dacă ar fi să dezbatem acest subiect, e clar că va trebui să luăm în calcul și situațiile mai puțin plăcute din trafic, cum ar fi implicarea într-un accident rutier. Trebuie să-ți amintim că cifrele din anul 2020 spuneau că mai mult de 25% dintre accidente se produc chiar în primele trei minute ale călătoriei. Apoi, gândește-te doar ce implică un astfel de incident, oricât de minor ar fi. În primul rând că vei demara un amplu proces de constatare dauna auto, urmat de perioada în care mașina se va afla în service. Pe urmă, e clar că ziua ta nu va mai continua la fel dacă vei fi nevoit sa mergi la birou cu tramvaiul, fiind oricum în întârziere. Și pentru că ar fi bine să eviți astfel de situații, cât și problemele mai grave, ar fi indicat să optezi pentru stilul defensiv. Iată câteva reguli pe care cei mai buni șoferi le respectă zi de zi:

Nu urca la volan atunci când ești obosit

Oboseala este principalul factor care te poate face neatent. Încearcă să eviți condusul atunci când nu te simți suficient de odihnit. Într-o astfel de situație nu vei putea evita un accident și, chiar mai rău, există posibilitatea să produci chiar tu unul.

Poartă centură de siguranță

Nu, nu e deloc trendy să eviți centura de siguranță. Poart-o de fiecare dată când urci la volan, chiar dacă nu e atât de comodă. E important să știi că mii de vieți pot fi salvate anual, doar dacă șoferii devin mai responsabili din acest punct de vedere.

Nu verifica conturile de socializare atunci când conduci

Conturile de socializare au devenit parte din viața noastră și nu o să discutăm acum despre faptul că nu e tocmai normal să petrecem atât de mult timp în mediul virtual. O să ne concentrăm asupra condusului. Oricât de atașat ai fi de profilul tău, încearcă să verifici notificarile și noutățile din feed doar atunci când nu ești la volanul mașinii. Un moment de neatenție poate costa viața unui om.

Păstrează distanța față de celelalte mașini

Un alt aspect de care e bine să ții cont este distanța față de ceilalți participanți la trafic. În situația în care vei lovi mașina din fața ta, trebuie să știi că tu vei fi considerat vinovat.

A19. Damage@exclusivnews.ro@constatare dauna auto 2

Respectă limitările de viteză și fii atent la semnele de circulație

Studiile demonstrează adesea că viteza este principala cauza a accidentelor rutiere. Nu te grăbi și gândește-te că viața ta este pusă în pericol de fiecare dată când calci prea tare pedala de accelerație. În plus, dacă ești atent și la indicatoarele rutiere, vei ști din timp care este limita de viteză stabilită pentru fiecare sector de drum în parte.

Așadar, condusul defensiv trebuie să devină o prioritate pentru tine. Știm cât de mult îți dorești să ajungi la timp la toate întâlnirile, dar mai știm și cât de prețioasă este viața fiecărui om.

>