Regizorul filmului ”Avatar”, acuzat de plagiat

Regizorul american James Cameron este acuzat de un scriitor chinez că filmul Avatar este ”inspirat” după un roman scris în 1997.  Scriitorul chinez îi cere daune morale în valoare de 147 de milioane de dolari, informează presa chineză, citată de RIA Novosti.

Avatar_1260807380_2009Povestea romanului scris de autorul chinez, are ca subiect principal, călătoria  a șase astronauți spre o planetă îndepărtată, populată cu creaturi cu piele albastră. Scriitorul chinez Zhou Shaomou a iniţiat o acţiune în instanţă la Înalta Curte de Justiţie din Beijing şi susţine că 80% din intriga şi motivele tematice din Avatar sunt similare cu cele din romanul său, “Tale of the Blue Crows”, publicat în 1997.

Lungmetrajul “Avatar”, care a costat peste 500 de milioane de dolari – 300 de milioane de dolari pentru producţie şi 200 de milioane de dolari pentru promovare -, a câştigat, recent, două premii Globul de Aur, la categoriile “cel mai bun film” şi “cel mai bun regizor”, şi este considerat unul dintre marii favoriţi la premiile Oscar, unde are nouă nominalizări.

>