Breaking news

Regina Elisabeta a II-a a deschis cea de-a 14-a ediţie a Jocurilor Paralimpice de vară

Miercuri seară la Londra a avut loc festivitatea de inaugurare a celeie de-a 14-a ediți a Jocurilor Paralimpice de vară. La fel ca și la JO, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost cea carea a declarat oficial deschisă competiția.

Ceremonia de deschidere a jocurilor paralimpice s-a dorit un tribut adus ştiinţei şi secolului luminilor. Aceasta s-a desfăşurat miercuri seara pe Stadionul Olimpic din Londra, în faţa a aproximativ 62.000 de spectatori dar și a Reginei Elisabeta.

Declar deschise Jocurile Paralimpice 2012 de la Londra”, a spus Regina,. Alături de aceasta au fost prezenți pe stadion și nepotul său, prinţul William, şi de soţia acestuia, Kate.

Departe de excentricitatea ceremoniei de deschidere a JO 2012, evenimentul a ţinut să marcheze întoarcerea acasă a Mişcării Paralimpice, născută în Anglia, în urmă cu aproximativ şase decenii.

Flacăra paralimpică a sosit în arenă pe calea aerului, purtată de un soldat britanic rănit în Afganistan, care a coborât cu ajutorul unei frânghii din vârful turnul Orbit (115 m), aflat în afara stadionului, înainte de a transmite torţa unui atlet cu deficienţe de vedere din delegaţia britanică.

Onoarea de aprinde vasul din interiorul arenei, compus din peste 200 de torţe, i-a venit lui Margaret Maughan, medaliată cu aur la primele Jocuri Paralimpice, desfăşurate la Roma în 1960.

Ceremonia, denumită „Enlightenment” (Iluminare), ca un omagiu adus secolului luminilor, a fost marcată de prezenţa celebrului astrofizician paralizat Stephen Hawking, care şi-a făcut aparţia pe stadion în fotoliul său rulant, îndemnându-i pe spectatori „să fie curioşi”.

Defilarea sportivilor participanţi la competiţie, între care şi reprezentanţii României, a durat mai bine de o oră, sute dintre competitori deplasându-se în scaune cu rotile sau cu ajutorul cârjelor.

România participă la Jocurile Paralimpice de la Londra de atletul Florin Cojoc, cicliştii Eduard Novak şi Imre Torok, înotătorii Samuel Ciorap şi Naomi Ciorap, şi jucătorul de tenis de masă Dacian Makszin.