Breaking news

Regina Ana a fost înhumată la Catedrala Arhiepiscopală și Regală Curtea de Argeș

Regina Ana a fost înmormântată, sâmbătă, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, ridicată în vecinătatea mănăstirii de la Curtea de Argeș. La funeralii au luat parte membrii Casei Regale a României, cât și reprezetanți ai Caselor Regale din Austria, Olanda, Spania, Luxemburg și Rusia.

catedrala din curtea de arges - regina anaFuneraliile regale au început sâmbătă, în jurul orei 9,30, în Sala Tronului, când au ajuns la catafalc membrii Familiei Regale, urmați în jurul orei 10,00 de membri ai Familiilor Regale străine — Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.

La catafalc au făcut gardă membrii Casei Majestății Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale — Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. A fost prezent și principele Nicolae.

O slujbă religioasă ortodoxă de înmormântare, desfășurată în prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), și a ierarhilor BOR, a fost oficiată de la ora 10,30 la catafalcul Reginei din Sala Tronului.

Apoi, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana, purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, a fost scos din Palatul Regal spre Piața Palatului. În fața lui a mers un militar care purta crucea, urmat de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, Cornel Damian, episcop auxiliar de București, Mihai Frățilă, episcopul greco-catolic de București, și alți clerici romano și greco-catolici. În spatele sicriului veneau un alt militar, care purta o coroană cu flori albe, unul care purta stindardul Reginei, urmați de Principesa Moștenitoare și Principele Radu.

În acest timp, bisericile din împrejurimi au tras clopotele.

Sicriul a fost încadrat la cele patru colțuri de militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar la dreapta și la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care au ținut două lumânări aprinse.

Cortegiul funerar plecat din fața Palatului Regal din București a parcurs traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești și a ajuns la Curtea de Argeș după mai mult de trei ore. Aici, circa peste 10.000 mii de oameni au aplaudat și au aruncat flori pe șosea înaintea mașinii mortuare.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care l-au depus pe un catafalc în fața noii catedrale, în interiorul căreia a fost amenajat mormântul.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, și ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături și un sobor de preoți ortodocși.

Slujba ortodoxă a durat aproximativ o jumătate de oră, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost dus în noua catedrală, unde a avut loc ceremonia îngropării, cu caracter strict privat.

În drum spre Curtea de Argeș, cortegiul funerar a atras sute de curioși pe marginea drumului în localitățile prin care acesta a trecut, dar și oameni care au venit special pentru a asista la eveniment. Clopotele din localitatea Topoloveni au bătut pe toată durata trecerii cortegiului funerar.

Regele Mihai nu a fost prezent la funeralii, rămânând în Elveția, la recomandarea medicilor.

Autoritățile române au declarat ziua de sâmbătă, 13 august, zi de doliu național.

catafalc regina ana