Breaking news

Regimul Bashar al-Assad ar fi utilizat arme chimice pentru uciderea insurgenților

Insurgenţii din cartierul Al-Bayada, în oraşul Homs, acuză regimul Bashar al-Assad că i-a atacat cu gaze neconvenţionale de serviciile de securitate.

atac israel in siriaPentru prima dată de la izbucnirea războiului civil în Siria, regimul Bashar al-Assad este acuzat că ar fi utilizat arme chimice, susţin activişti citaţi de postul de televiziune Al Jazeera.

Avioane ale regimului au lansat recipiente cu substanţe toxice” în Homs, se arată într-un comunicat al opoziţiei siriene. În urma acestui atac, şase-şapte persoane au fost ucise iar alte zeci fiind rănite.

Un bărbat a ajuns la spital acuzând probleme respiratorii. Localnicii afirmă că persoanele rănite au stări de greaţă, delirează şi au dificultăţi respiratorii, iar gazul utilizat nu a fost identificat. Alte surse ale opoziţiei afirmă că patru persoane au orbit, iar alte patru au paralizat, în urma presupusului atac chimic.

În ultimele săptămâni, Statele Unite şi alte ţări occidentale avertizau că regimul Bashar al-Assad s-ar pregăti să utilizeze arme chimice împotriva insurgenţilor. Occidentul a atras atenţia că o astfel de acţiune ar fi depăşirea „liniei roşii” de către regimul de la Damasc, cu „efecte internaţionale”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele opoziţiei.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, până în prezent, aproximativ 44.000 de morţi.