Breaking news

Regele Mihai I al României, împlinește azi 91 de ani

Majestatea Sa Regele Mihai I al României, împlinește azi, venerabila vârstă de 91 de ani.

Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena.

Mihai I este stră-strănepotul Reginei Victoria a Marii Britanii și este văr de gradul trei al Reginei Elisabeta a II-a.

Regele Mihai I, este singurul șef de stat din cel de-a doilea război mondial care se mai află în viață.

După fuga lui Carol al II-lea din România în decembrie 1925, împreună cu amanta s-a, Elena Lupescu, Mihai I a devenit cel mai tânăr Rege al României. După moartea Regelui Ferdinant I în iulie 1972, Mihai I a fost încoronat rege la vârsta de doar 6 ani când era doar un copil.

Regele Mihai I a fost suveran al Românie  între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930. După trei ani de domnie, Mihai I a fost detronat de tatăl său, reântors pe tronul României. 10 ani mai târziu, Mihai I este reîncoronat Rege pentru încă 7 ani,  în perioada 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când a fost forțat de comuniști să abdice.

Până în 1990, Regele Mihai I a trăit în exil. În 1990 a dorit să revină în țară dar a fost întors de la Aeroport de către Ion Iliescu. În 3 aprilie, după 43 de ani de exil, acesta anunţa că intenţionează să-şi petreacă Sărbătorile de Paşte în România. Cererea era refuzată opt zile mai târziu, atunci când Guvernul Roman îi propunea „diplomatic” regelui să-şi amâne vizita.

Prima revenire din exil urma totuşi să aibă loc, în decembrie 1990, însă marcată definitiv de semnul fiascoului. La 25 decembrie 1990, membrii familiei regale aterizau în România pe Aeroportul Otopeni, cu paşapoarte daneze. Autorităţile le acordaseră o viză de 24 de ore, însă, în drum spre Curtea de Argeş, forţele de poliţie au organizat o ambuscadă pe Autostrada Bucureşti – Piteşti. Regele Mihai şi suita sa au fost duşi sub escortă armată pe Aeroportul Otopeni. Şi de acolo, expulzaţi.

Pe 28 aprilie 1992, Regele Mihai I a venit în România pentru a petrece Sfintele Paști. După mai multe tentative de a reveni în mod oficial în România, Regele Mihai primește pașaport românesc abia la 2 martie 1997.

Pe 3 amrtie 1997, Ion Iliescu afirma că cei la putere sunt lipsiţi de moralitate şi demnitate şi “ling tălpile” fostului suveran. Abia în 2001, când Iliescu a redevenit președintele României, l-a invitat pe rege să vină în vizită oficială, îngropând astfel securea războiului.

Anul trecut când a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani, Regele Mihai I a susținut un discurs istoric în fața Parlamentului României.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus instaurării autorităţilor comuniste şi, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa Reginei-mamă Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveţia. Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

Astăzi, la ora 11.00, Regele Mihai va participa la la ceremonia inaugurarii Pietii Regelui, aflata la intersectia soselei Kiseleff cu strada architect Ion Mincu.

Iar la ora 12.00, Majestatea Sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa într-o ceremonie ce va avea loc la Universitatea din București.

>