Breaking news

Regele Mihai I al României împlinește azi, venerabila vârstă de 92 de ani

Sărbătoare mare azi în Familia Regală a României. Regele Mihai I al României, fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena, împlinește vârsta de 92 de ani.

regele mihai IMihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia și este stră-strănepotul Reginei Victoria a Marii Britanii și este văr de gradul trei al Reginei Elisabeta a II-a.

Președintele Senatului României, Crin Antonescu i-a transmis un mesaj de felicitare, Regelui Mihai I, în care îl felicită pentru împlinirea a 92 de ani.

Majestatea Voastră, Cu prilejul aniversării zilei de naştere, Senatul României, și eu personal, vă transmitem respectul nostru și vă adresăm urarea ca anii ce vor veni să vă aducă sănătate și bucuria de a primi întreaga considerație a poporului român. Începutul modernizării țării noastre, construcția și împlinirea destinului nostru european se leagă indisolubil de acțiunile Majestății Voastre ca Rege și promotor al intereselor României. La momentul aniversării celor 92 de ani, avem onoarea de a vă transmite recunoștința noastră pentru tot ceea ce ați făcut pentru poporul român de-a lungul istoriei acestei țări. Valorile pe care le întruchipați reprezintă repere morale de care societatea noastră are nevoie mai mult decât oricând. Sunteți și veți rămâne un model de demnitate, onoare și spirit de sacrificiu pentru statul român și pentru cetățenii săi. Fie că v-ați aflat în țară sau constrângerile politice v-au determinat să luați calea exilului, știm că ați fost întotdeauna alături de noi, de români. Astăzi, la venerabila vârstă de 92 de ani vă găsim tot în slujba țării și nu există alt mod mai potrivit de a ne exprima recunoștința decât respectul nostru etern, ca națiune. Acum, românii au un nou prilej să vă fie aproape, de aceea salut cu bucurie inițiativa anunțată de Casa Regală de a vă sărbători public ziua de naștere și cea onomastică. Pentru tot ceea ce reprezentați, pentru istoria României, dar și pentru viitorul acestei țări, folosesc acest prilej pentru a vă asigura de întreaga noastră prețuire și de respectul nostru”, a scris Crin Antonescu în mesajul de felicitare către Majestatea Sa.

Regele Mihai I, este singurul șef de stat din cel de-a doilea război mondial care se mai află în viață.

După fuga lui Carol al II-lea din România în decembrie 1925, împreună cu amanta s-a, Elena Lupescu, Mihai I a devenit cel mai tânăr Rege al României. După moartea Regelui Ferdinant I în iulie 1972, Mihai I a fost încoronat rege la vârsta de doar 6 ani când era doar un copil.

Regele Mihai I a fost suveran al Românie  între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930. După trei ani de domnie, Mihai I a fost detronat de tatăl său, reântors pe tronul României. 10 ani mai târziu, Mihai I este reîncoronat Rege pentru încă 7 ani,  în perioada 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când a fost forțat de comuniști să abdice.

Până în 1990, Regele Mihai I a trăit în exil. În 1990 a dorit să revină în țară dar a fost întors de la Aeroport de către Ion Iliescu.În 3 aprilie, după 43 de ani de exil, acesta anunţa că intenţionează să-şi petreacă Sărbătorile de Paşte în România. Cererea era refuzată opt zile mai târziu, atunci când Guvernul Roman îi propunea „diplomatic” regelui să-şi amâne vizita.

Prima revenire din exil urma totuşi să aibă loc, în decembrie 1990, însă marcată definitiv de semnul fiascoului. La 25 decembrie 1990, membrii familiei regale aterizau în România pe Aeroportul Otopeni, cu paşapoarte daneze. Autorităţile le acordaseră o viză de 24 de ore, însă, în drum spre Curtea de Argeş, forţele de poliţie au organizat o ambuscadă pe Autostrada Bucureşti – Piteşti. Regele Mihai şi suita sa au fost duşi sub escortă armată pe Aeroportul Otopeni. Şi de acolo, expulzaţi.

Pe 28 aprilie 1992, Regele Mihai I a venit în România pentru a petrece Sfintele Paști. După mai multe tentative de a reveni în mod oficial în România, Regele Mihai primește pașaport românesc abia la 2 martie 1997.

Pe 3 amrtie 1997, Ion Iliescu afirma că cei la putere sunt lipsiţi de moralitate şi demnitate şi “ling tălpile” fostului suveran. Abia în 2001, când Iliescu a redevenit președintele României, l-a invitat pe rege să vină în vizită oficială, îngropând astfel securea războiului.

În 2011, când a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani, Regele Mihai I a susținut un discurs istoric în fața Parlamentului României.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus instaurării autorităţilor comuniste şi, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa Reginei-mamă Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveţia. Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

Cu ocazia zilei de naştere a Majestăţii Sale,  Fundaţia Principesa Margareta a României organizează al cincilea concert anual de binefacere. Fondurile vor fi folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic. Evenimentul va avea loc în sala mare a Ateneului Român vineri, 25 octombrie 2013, la ora 18.00. Vor participa Alteţele Lor Regale  Principesa Moştenitoare,Principele Radu şi Principele Nicolae.