Breaking news

Regele Charles al III-lea, cel mai vârsnic monarh din istoria Regatului Unit al Marii Britanii

Regele Charles al III-lea este noul suveran al Marii Britanii. Prințul Chareles devine astfel mai vârstnic rege britanic în momentul urcării pe tron.

Charles a fost proclamat, sâmbătă, oficial Rege al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ceremonia a avut loc la la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de deputați, din trecut și din prezent, și colegi – precum și din câțiva înalți funcționari publici, înalți comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.

„Voi încerca să urmăresc și să caut pace, armonie și prosperitate pentru oamenii acestei insule, Regatului și Commonwealth. Știu că voi fi ajutat de afecțiunea și loialitatea oamenilor care m-au chemat să le devin suveran, dar și de Parlament. Sunt încurajat de suportul constant pe care mi-l oferă iubita mea soție. Pentru a duce mai departe greaua sarcină pe care o am îmi voi dedica viața și mă voi ghida pentru ajutor de la prea puternicul Dumnezeu”, a spus Regele Charles al III-lea în primul discurs după ce a fost proclamat monarh al Marii Britanii.

În vârstă de 73 de ani, Prințul Charles este monarhul care a așteptat cel mai mult în comparație cu predecesorii lui să urce pe tronul Marii Britanii și devine cel mai vârsnic monarh care este încoronat Rege în Regat.

Prințul Charles s-a născut la Palatul Buckingham, în seara zilei de 14 noiembrie 1948. Numele său complet este Charles Philip Arthur George, prinţ de Wales. Este primul copil al reginei Elisabeta a II-a şi al prinţului Filip, duce de Edinburgh. Charles are o soră, pe Anne, Prinţesă Regală, născută în 15 august 1950 şi doi fraţi, Andrew, duce de York, născut în 19 februarie 1960, şi Edward, conte de Wessex, născut în 10 martie 1964.

Biografii și istoricii regali spun că Charles nu a avut o copilărie uşoară, din cauză că mama şi tatăl său erau adesea plecați în turnee în Commonwealth luni întregi.

Pentru că era un „tânăr foarte sensibil şi emotiv”, tatăl său, Prințul Philip, l-a trimis în Scoția, la Gordonstoun, un internat dur şi spartan, după cum scria biograful regal Tina Brown.

Charles a absolvit școala cu note medii, iar ulterior a descris anii de școală ca fiind „o pedeapsă cu închisoarea”.

După liceu, Charles a urmat cursurile Universității Cambridge, fiind primul membru al familiei regale care a obţinut o diplomă de la prestigioasa universitate.

Charles a devenit Prinţ de Wales în cadrul unei ceremonii grandioase care a avut loc în 1969.

În afara sarcinilor regale, Charles este pasionat de arte, cultură, teatru, literatură, operă şi muzică pop. Este, de asemenea, un mare admirator al lui Leonard Cohen. Pe când era prinț, Regele Charles a publicat numeroase cărţi, printre care cele mai cunoscute sunt ”The Old Man of Lochnagar” (1980) şi ”A Vision of Britain” (1989). A fost distins cu numeroase premii şi medalii: Legiunea de Onoare (1984), Premiul European al Mediului (1988), Premiul ”Spoleto” (1989), ”Autorul britanic al anului” (1990).

Una dintre preocupările majore ale lui Charles este gradinăritul, motiv pentru care mâinile lui sunt tot timpul crăpate și umflate.

În ultimii ani, Charles s-a implicat tot mai mult în cauze precum mediul şi schimbările climatice.

La mijlocul anilor 70, Charles a înființat The Prince’s Trust care reprezintă, ca grup, cea mai mare iniţiativă caritabilă din Marea Britanie.

La mijlocul anilor 90, Regele Charles a venit de mai multe ori în România și s-a implicat în acțiuni pentru păstrarea patrimoniului cultural românesc.

A cumpărat și a restaurat mai multe case vechi din mediul rural, dintre acestea cea mai cunoscută fiind la Viscri. Aici, Charles are Fundaţia „Prinţul de Wales”, înființată în 2 iunie 2015, fundație care face parte din The Prince’s Charities Group.

Organizația din România sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Principalul obiectiv al organizaţiei este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în comunităţile rurale pentru a ajuta localnicii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă.

Charles a spus de multe ori că iubește România pentru frumusețea și diversitatea ei, pentru „bogățiile ei”.

Sicriul reginei defuncte va fi depus la Westminster Hall începând de miercuri, 14 septembrie, oferind publicului ocazia de a-i aduce un ultim omagiu și de a se reculege la catafalcul monarhului cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit.

Sicriul reginei va fi transportat duminică cu mașina de la castelul Balmoral la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh. Va fi o călătorie de șase ore, cu mașina mortuară, pentru a permite publicului să își prezinte omagiile.

Luni, 12 septembrie, sicriul va merge în procesiune la Catedrala St Giles, unde va sta până marți, iar apoi va fi transportat cu avionul la Palatul Buckingham, înainte de a ajunge, miercuri, la Westminster Hall, unde va rămâne până în dimineața înmormântării.

Funeraliile reginei vor fi primele funeralii de stat care au loc în Marea Britanie de la cele ale premierului Winston Churchill, în 1965.