Breaking news

Refugiații din Orientul Mijlociu iau cu asalt Europa. Ungaria închide granițele

Europa este luată cu asalt de sute de mii de refugiați din Siria, Irak și Afganistan, care fug de frica teroriștilor din Statul Islamic care atentează la viața lor. Autoritățile europene au fost luate prin surprindere de valul uriaș de imigranți care vor să ajungă în țări occidentale precum Germania, Franța, Norvegia, Suedia și chiar Canada.

refugiati europaImigranții din Orientul Mijlociu ajung din Siria, Irak și Afganistan pe mare, până în Turcia, de aici, cu bărcile, ajung pe insulele grecești, de unde tranzitează Macedonia și Serbia, staționează câteva zile în Ungaria ca mai apoi să plece în țări occidentale precum Germania, Austria, Franța și Suedia în speranța unei vieți mai bune.

În noaptea de sâmbătă spre duminică în Serbia, au ajuns peste 7000 de imigranți, după ce Macedonia vecină a cedat presiunii şi şi-a deschis frontiera, în urma unor confruntări, vineri, între imigranţi şi poliţie.

Depăşită de un aflux de refugiaţi, în principal sirieni veniţi din Grecia, Macedonia a închiriat trenuri şi autocare cu care să-i transporte către nord, după mai multe zile de haos provocat de închiderea frontierei sale sudice de către forţele macedonene de securitate, care au recurs la grenade asurzitoare şi la gaze lacrimogene încercând să-i împiedice să intre în ţară.

Serbia părea mai bine echipată ca Macedonia să facă faţă unui aflux important de imigranţi, după ce a deschis recent un centru de primire la Presovo, în sud.

Această măsură a creat scene de haos, în special la Gevgelija, unde mii de bărbaţi, femei şi copii, mulţi provenind din Siria, au petrecut mai multe nopţi sub cerul liber şi fără să primească vreun ajutor alimentar.

După ce a încercat să-i lase să treacă pe cei mai vulnerabili în grupuri mici, poliţia nu a putut opri mulţimea, iar mii de persoane au năvălit sâmbătă pe teritoriul macedonean, în pofida tirurilor de grenade asurzitoare.

De frica imigranților, Ungaria care a primit deja un ajutor de la Uniunea Europeană de 9 milioane de euro pentru a gestiona criza imigranților, și închide granițele cu Serbia, prin montarea unui gard de sârmă ghimpată lung de 110 kilometri.

Guvernul Ungariei a alocat 71,8 milioane de euro pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri, şi pentru centre speciale necesare cazării imigranţilor. Gardul, criticat de Uniunea Europeană şi de Serbia, ar urma să fie finalizat pe 31 august.

În cursul anului 2015, în Ungaria au pătruns peste 110.000 de imigranţi extracomunitari.

În total 123.000 de solicitări de azil au fost depuse în Ungaria din ianuare şi până la jumătatea lui august, de trei ori mai multe decât în tot anul 2014, scrie ziarul Magyar Hirlap în ediţia de sâmbătă, citând informaţii de la Biroul pentru Migrare BAH.

Ungaria reprezintă un punct de trecere către zona Schengen. Guvernul ungar se aşteaptă să pătrundă ilegal aproximativ 300.000 de imigranţi pe teritoriul ţării în cursul acestui an, în comparaţie cu cei 43.000 de refugiaţi care au sosit în 2014. Şi Germania estimează că vor veni 800.000 de imigranţi pe teritoriul ţării în cursul acestui an.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi a îndemnat Europa să se unească pentru a face faţă crizei imigranţilor, în urma haosului din weekend în Grecia, Macedonia şi Serbia.

UE urmează să ofere Greciei aproape 260 de milioane de euro din Fondul European pentru Azil, Migrare şi Integrare până în 2020, dar şi alte 166 de milioane de euro din Fondul pentru managementul frontierei.

Statele UE nu şi-au respectat angajamentele de a primi aproximativ 60.000 de solicitanţi de azil, din cauza unor dezacorduri cu privire la cine să primească şi câţi imigranţi să primească.

Criza „excepţională” a imigranţilor cu care se confruntă Europa va dura, au avertizat François Hollande şi Angela Merkel, care şi-au îndemnat luni partenerii europeni să aplice deciziile adoptate cu scopul de a face faţă afluxului de refugiaţi.

Guvernele ţărilor Uniunii Europene au respins în iunie o propunere a preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker care stabilea cote obligatorii pentru primirea a zeci de mii de imigranţi care s-au refugiat în Grecia şi Italia.