Breaking news

Referendumul de modificare a Constituţiei, invalidat. Românii nu au fost interesaţi să-şi exprime votul

Absenteism masiv la referendumul pentru modificarea Constituţiei României. Două zile nu au fost de ajuns pentru a scoate la urne 30% dintre românii cu drept de vot.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, sâmbătă şi duminică s-au prezentat la referendum doar 3.731.704 de români dintre cei 18.951.721 de români cu drept devot. Adică un total de doar 20,41% ceea ce este insuficient pentru ca referendumul să poată fi validat.

Pentru a putea fi validat referendumul, la vot trebuiau să se prezinte minim 5.483.549 persoane. Sâmbătă, 6 octombrie 2018, în prima zi de vot, s-au prezentat la urne doar  doar 5,72 % dintre alegători.

Cea mai mare prezenţă la vot în cele două zile s-a înregistrat în judeţul Suceava, 30, 67% dintre alegători. Iar cea mai slabă prezenţă s-a înregistrat în judeţul Covasna, 8.5%.

În judeţul Olt, paralel cu referendumul naţional, s-a desfăşurat şi un referendum local pentru schimbarea numelui judeţului în Olt Romanaţi. Însă şi acest referendum a fost invalidat întrucât prezenţa la urne a fost de doar 27,19%.

Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei. Rezultatul final al referendumului reprezintă un eşec uriaş pentru PSD şi ALDE care nu au fost capabili să îşi mobilizeze propriul electorat pentru validarea scrutinului.

>