Breaking news

Reding, pusă la zid de Norica Nicolai, Renate Webber și Graham Watson

Comisarul European pe Justiției, Viviane Reding a fost ținta atacurilor în cadrul dezbaterii din Parlamentul European, despre situația politică din România.

Viviane Reding a fost criticată dur atât de europarlamentarii USL cât și de către liderii liberali și socialiști.

Graham Watson, liderul ELDR, a spus că Băsescu se află ilegal la putere și a întrebat-o pe Reding de ce Comisia a impus cvorumul la referendum.

”Un Parlament ales de o majoritate a votat să suspende un preşedinte care a abuzat de puterea sa pentru că a încercat să transforme statul într-un stat prezidenţial şi nu o democraţie parlamentară. Chiar preşedintele a acceptat procedura atunci când a apărut în Parlament pentru a răspunde la întrebări. Ce s-a întâmplat după aceea este stupefiant aproape. Este ca din poveşti. Suntem de acord cu Emil Constantinescu, în scrisoarea sa către preşedintele Schulz, că mandatul actual al preşedintelui român este ilegal. Numirile la Curtea Constituţională sunt politice, Transparency International, Freedom House şi alte organizaţii au avertizat în  legătură cu situaţia precară a statului de drept. Nu este prima dată când domnul Băsescu a fost supus unui referendum. A schimbat Legea referendumului, însă prietenul său, Avocatul Poporului, a refuzat să chestioneze decizia Curţii Constituţionale. De ce Comisia insistă asupra unei reguli care nu se aplică în nicio altă ţară? În orice alt stat, dacă peste 50% dintre votanţi votează că preşedintele trebuie să plece, acel preşedinte pleacă, însă, în România preşeditntele vrea să îşi… PPE-ul vrea, în Europa, să îşi consolideze puterea şi primeşte în rândurile sale preşedinţi cum ar fi Berlusconi şi Băsescu. Socialiştii europeni s-au hotărât să nu ţină conferinţa la Bucureşti, ci la Bruxelles. Ştim că PPE-ul nu are acest simţ al ruşinii, pentru că l-au salutat şi l-au aplaudat pe prim-ministrul Orban timp de cinci minute. Au acelaşi spirit ca Saakaşvili. (..) Cel mai bun lucru pentru România ar fi noi alegeri, atât parlamentare, cât şi prezidenţiale şi după aceea, o convenţie între toate partidele, pentru a stabili câteva reguli de bază în legătură cu comportarea într-o democraţie. Şi Uniunea Europeană, doamna comisar Reding, ar putea să reflecte în legătură cu avantajele unui sistem parlamentar şi nu prezidenţial”, a spus Watson.

Eurodeputatul PNL, Norica Nicolai i s-a adresat comisarului european pe care a întrebat-o ce articol din Constituția României a încălcat guvernul USL.

Aţi putea să-mi spuneţi, doamnă Reding, în mod concret, care sunt prevederile constituţionale pe care o procedură de suspendare prevăzută în Constituţia statului român au fost încălcate? Pentru că decizia Curţii Constituţionale spune foarte clar că procedurile constituţionale în acest demers de suspendare au fost respectate şi Curtea Constituţională a României a validat procedura constituţională. Mai mult, poporul a validat această procedură prin 7.4 milioane de oameni care au votat pentru demiterea unui preşedinte. Sigur, doamnă Reding, în UE poate popoarele nu contează pentru unii dintre dvs. Pentru majoritatea a celor care stăm în această sală contează, doamnă Reding! Ceea ce s-a întâmplat în această vară, intervenţia dvs brutală în proceduri constituţionale, legitime şi legale în statul român n-a făcut decât să dezbine oamenii”, a spus Norica Nicolai în Parlamentul European.

Renate Weber, europarlamentar PNL, a ales să se adreseze în Parlamentul European în limba engleză pentru ca Reding să înțeleagă exact ce are să-i spună.

Doamnă vicepreşedinte Reding aţi reacţionat exagerat şi aţi făcut acuzaţii false, ignorând o parte a adevărului. Aţi fost conştientă de fapt că aceste proceduri au fost supravegheate de către Curtea Constituţională, care de altfel a şi subliniat existenţa anumitor situaţii în care a considerat că preşedintele încălca Constituţia. Permiteţi-mi să vă spun că acum preşedintele Băsescu s-a întors în funcţie fără niciun fel de legitimitate. Şi-a pierdut această legitimitate pentru că împreună cu /mine/ şi cu şapte milioane de români, 7,5 milioane l-au sancţionat pentru atitudinea sa neconstituţională şi am votat pentru ca el să fie suspenda”, a precizat Renate Webber.

Și liderul Socialiștilor europeni, Hannes Swoboda, a atacat-o pe Reding, acuzând-o că a pus sub semnul întrebării obiectivitatea Comisiei Europene.