Breaking news

Recuperare post-Covid- încă de actualitate

Având în vedere creşterea tot mai mare a numărului de cazuri în sezonul rece, recuperarea post-Covid ajunge să fie din ce în ce mai la modă. Nu doar pentru că există clinici de recuperare medicală ca cea de la Centrul Medical Sanconfind, ci şi pentru că aceste recuperări aduc multiple rezultate vizibile benefice.

Astfel, nou lansatul program de recuperare medicală post-Covid al Centrului Medical Sanconfind, are o paletă bogată de consulturi şi proceduri medicale specifice în care se monitorizează atent fiecare pacient. Pentru ca acesta să ajungă în baza de recuperare medicală şi să urmeze programul complet de recuperare post-Covid, este necesar un consult initial la medicul pneumolog pentru o posibilă spirometrie, o evaluare a funcţiilor pulmonare şi o investigaţie radiologică: CT sau RX în funcţie de gradul de afectare.

Ulterior, pacientul este îndrumat la consultul de recuperare medicală unde I se stabilesc numărul şi durata procedurilor de efectuat. Gimnastica medicală (kinetoterapia) prin educarea respiratorie este esenţială pentru reeducarea plămânilor; masajul de relaxare cu tapotament are o importanţă crucială în recuperarea post-Covid. Inhalaţiile cu apa sărată de izvor, folosită în baza de recuperare de la Poiana Câmpina-Sanconfind, ajută la curăţarea internă a căilor respiratorii şi contribuie la menţinerea imunităţii. Acestea se pot efectua fie sub forma hidroterapiei la bazine sau căzi, fie cu aparatul de inhalaţii. 

In perioada de 10 zile, cât se recomandă procedurile de recuperare medicală, pacientului I se pot recomanda analize de sânge, care urmăresc alţi indicatori specifici pentru organele afectate de boală: hemoleucograma, creatinkinaza, TGO, TGP, transaminaze, VSH, proteina C reactivă, glicemie, uree, creatinine, feritină. 

Cazarea pacienţilor se face în locaţia clinicii, având incluse cele trei mese pe zi iar rezervele au un pat sau două. Acestea sunt dotate cu console de gaze medicale, paturi electrice, chiuvetă, toaletă proprie cu duş, minibar, dulap pentru consumabile de unică folosinţă şi nu numai. 

In plus, cabinetul de psihologie este pus la dispoziţie pentru evaluări în cazul sechelelor depresive apărute post-Covid. 

Pacienţii care au trecut prin boală, mai ales sub forme severe, cu afectare multiplă de organe, pot rămâne cu sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculo-scheletale, psihologice (depresie, anxietate), cu efecte derulate pe un timp îndelungat. Ministerul Sănătăţii a sesizat importanţa unui astfel de program terapeutic de recuperare medicală post-Covid şi scurtarea perioadei de după infectare. Acesta are rol important în readucerea pacientului la activităţile cotidiene, la reintegrarea în societate. 

Centrul Medical Sanconfind deja a primit pacienţi cu sechele post-Covid şi a înregistrat un număr în creşterere a ameliorării simptomelor la pacienţii trataţi. Aşteaptă în continuare pe cei doritori de revenire la activitate, fiind un promotor continuu al sănătăţii.