Rebranding PD-L

pdl rebrandScena politică romanească este în acest început de an foarte tensionată. În interiorul principalelor partide există anumite tensiuni, profunde în cazul PSD sau mai puțin profunde în cazul PD-L sau PNL. Astfel, deși cîștigatori în formarea guvernului și a unei majorități guvernamentale, membrii PD-L consideră că partidul se confruntă cu probleme de imagine și probleme doctrinare. În cadrul ședinței Biroului Permanent Național euro-parlamentarii Cristian Preda și Monica Macovei au făcut propuneri legate de politica de resurse umane, de promovare, de cum sunt numiţi oameni în funcţii, de clarificarea relaţiei dintre politică şi mediul de afaceri. Cristian Preda a reafirmat nevoia de clarificare doctrinară : “Suntem cel mai mare partid din România şi suntem un partid popular în Europa şi trebuie să găsim o formulă care să amenajeze împreună toate sensibilităţile politice din partid”. Preda s-a pronunţat şi pentru o diversitate a opiniilor în interiorul partidului : “Am apreciat că se vorbeşte pe mai multe voci în interiorul partidului, în alte partide oamenii ar fi fost daţi afară. Sunt bucuros că nu s-a întâmplat aşa, nu mi-ar fi plăcut să fiu exclus. Se poate asuma această diversitate, ea este sănătoasă pentru că îmbogăţeşte felul în care arată un partid politic”.

Monica Macovei a adus reproșuri sistemului actual existent în PD-L de “numire în funcții pe bază de telefoane”, pe criterii de nepotism – cu aluzie clară la candidatura lui Honorius Prigoană – pe bază de influență în partid. Macovei a afirmat după ședință : “Da, sunt conştienţi că au nevoie de o politică de resurse umane şi asta se discută în partid de multi ani. Au înţeles că e spre binele lor să aibă oameni competenţi, dar nu au înţeles asta de acum, de la noi. Ştiu asta singuri de mult timp”.

În BPN s-a hotărât înfiinţarea unei comisii de modificare a statutului, la care au subscris şi cei doi europarlamentari demorcat-liberali. Vasile Blaga susține propunerea colegului Sever Voinescu de a schimba denumirea PD-L în Partidul Popular pentru a clarifica poziția partidului pe scena politică românească. Sever Voinescu a susținut că trandafirul prezent pe sigla PD-L reprezintă un element învechit și cu anumite conotații comuniste. Prim-vicepreședintele PD-L Theodor Stolojan a agreeat ideea schimbării denumirii și siglei partidului : “E un moment propice acum să discutăm şi vom analiza atunci şi existenţa acestui Partid Popular din România.”

Macovei a precizat că ea şi Preda îşi doresc să facă parte din Comisia de statut ce va analiza direcţiile de reformă internă. “PD-L este fericit că ne are pe noi, veniţi din afara partidului şi avem o atitudine proaspătă şi vrem să aducem alţii ca noi. Noi discutăm de construirea prin statut a unor proceduri care să asigure numai numirea unor oameni competenţi, nu am discutat de cazuri concrete. Noi construim în acest partid“.

>