Breaking news

Reacţie dură a premierului Dăncilă faţă de declaraţiile lui Frans Timmermans şi Antonio Tajani

Prim ministrul României, Viorica Dăncilă a reacţionat virulent la declaraţiile făcute meircuri de Vicepreşedintele Comisiei Europene, de către Preşedintele Parlamentului European şi faţă de scrisoarea semnată de 12 ambasade.

La începutul şedinţei de Guvern, Dăncilă și-a arătat surprinderea vizavi de recentele declarații ale lui Frans Timmermans

„M-au surprins astăzi declarațiile prim-vicepreședintele Comisiei Europene Timmermans, având în vedere  că a existat și că există o deschidere totală în privința pașilor pe care îi avem de urmat.  Avem grup de experți, s-a lucrat în grup de experți, atât din partea  Comisiei Europene, căci și din partea Ministerului Justiției”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premeirul s-a declarat surprins şi de declaraţiile făcute de Preşedintele Parlamentului European:  La fel de surprinsă am fost de declarațiile președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani. Cred că niciun factor sau decident politic, fie chiar președintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiție. Și mi se pare un lucru corect. Dar oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că prim-ministrul României nu a intervenit și nu va interveni niciodată în actul de justiției.

În privinţa scrisorii celor 12 ambasade, Dăncilă a spus că a dorit să discute cu fiecare în parte, dar ambasadorii au refuzat dialogul: Tot astăzi am văzut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor și domnilor ambasadori că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităților din țara din care fac parte, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului și eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, așa cum ambasadorii noștri, în fiecare stat, fie membru al Uniunii Europene sau un stat terț, au respect pentru statul respectiv.

Dăncilă dă vina pe Iohannis pentru această situaţie creată întrucât Preşedintele face declaraţii repetate cu privire la justiţie:  În final, consider că această situație destul de neplăcută a fost creată de declarațiile repetate pe justiție ale președintelui României. Dacă președintele României nu a avut niciun aport la rezultatele obținute în cadrul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, iată că a reușit să aducă un deficit de imagine țării noastre. E păcat că acest lucru se întâmplă tocmai în timpul deținerii președinției rotative de către România.