Breaking news

RCS&RDS spune că a scos din grilă Antenele pentru că Antena Grup a retras acordul de difuzare

Compania de cablu RCS & RDS  spune că a fost obligată să întrerupă transmisia prin satelit a Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV, întrucât Antena Group a retras acordurile de difuzare a celor trei canale tv.

RCS & RDS dă vina pe Antena Grup pentru situaţia creată prin scoaterea celor trei canale tv de pe platforma Digi TV.

Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS & RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor. RCS & RDS nu poate accepta să platească peste 7 milioane de Euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry). Antena Group nu a acceptat nici prelungirea datei limită a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale”, se arată în comunicatul de presă al RCS-RDS, remis exclusivNEWS.ro.

În replică, reprezentanţii Antena Grup spun că RDS-RCS a scos în mod abuziv cele trei canale de pe satelit şi că se afla cu această companie în negocieri privind transmiterea posturilor pe platforma Digi TV.

„Compania de cablu a decis , fără a-şi informa în prealabil partenerii sau abonaţii , să scoată de pe platforma de satelit posturile Antena1 şi Antena 3, incepind cu ora 00 a zilei de 20 aprilie. Intact se afla în discuţii pentru distribuţia în reţeaua Digi a posturilor din grup,  încă din martie anul curent. RCS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că posturile în cauză au fost declarate libere la retransmisie”, se arată în comunicatul de presă al Antena Grup, remis exclusivNEWS.ro.

Reprezentanţii trustului Antena Grup spun că RCS-RDS nu cunosc legea audiovizuală care prevede libera transmitere a canalelor doar în reţeaua terestră nu şi pe satelit.

Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabilă doar în reţelele de cablu. Conform prevederilor art.82 alin.1 din Legea Audiovizualului şi art.13 alin 3 din Decizia CAN nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplică pentru reţelele de satelit. Retransmisia în acest caz făcându-se în baza unui acord comercial între radiodifuzori şi distribuitori. Compania de cablu demonstrează astfel că nu cunoaşte Legea audiovizualului, pretinzând Grupului Intact să îşi distribuie conţinutul posturilor tv în regim de gratuitate, chiar în situaţia în care există alte prevederi legale care reglementează transmisia pe satelit. Reaua credinţă dovedită de RCS-RDS în relaţia cu Intact şi abonaţii săi este cu atât mai pregnantă cu cât posturile străine sunt retransmise pe sume considerabile, în condiţiile în care audienţa şi relevanţa naţională a acestora sunt semnificativ reduse faţă de posturile Intact”, se mai precizează în comunicatul de presă al Antena Grup.

Începând de astăzi, 20 aprilie, posturile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV nu se mai recepţionează în reţeaua Digi Satelit.

Abonaţii serviciilor de televiziune prin cablu ale RDS-RCS, nu sunt şi nu vor fi afectaţi de această situaţie, programele Antena Group fiind difuzate în continuare în toate pachetele de televiziune prin cablu.