Breaking news

Răzvan Stoica a câştigat concursul de vioară New Talent de la Bratislava

Succes românesc în Slovacia. Violonistul român Răzvan Stoica a câștigat concursul New Talent, desfășurat la Bratislava.  

razvan stoicaLuni, 7 octombrie 2013, a avut loc finala concursului New Talent de la Bratislava, în urma căreia violonistul român Răzvan Stoica a primit unicul premiu pus în joc la această competiţie – titlul de Noul talent al anului 2013.

El este primul muzician român care reuşeşte această performanţă în istoria de 44 de ani a acestui concurs iniţiat de Sir Yehudi Menuhin.

În finală, Răzvan Stoica a interpretat Concertul op.35 pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski, o interpretare care a ridicat în picioare publicul aflat la Sala de concerte a Filarmonicii din Bratislava.

New Talent este cea mai importantă competiţie pentru tineri instrumentişti între 18 şi 28 ani derulată sub semnul Uniunii Europene de Radio.

Fiecare radiodifuziune publică europeană are dreptul de a înscrie în concurs propriii candidaţi. Răzvan Stoica a fost propus în această competiţie de Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice şi de jazz, care confirmă astfel implicarea sa în promovarea valorilor muzicale româneşti.

Joi, 10 octombrie 2013, între orele 18:10-19:00, Răzvan Stoica este invitatul unei ediţii speciale Radio România Muzical multimedia.

Violonistul Răzvan Stoica (26 ani) a studiat la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti şi la Conservatorul Regal de Muzică din Amsterdam, la clasa binecunoscutului profesor Ilya Grubert.

Are în palmares aproape 30 de premii naţionale şi internaţionale. Din 2009, violonistul român cântă pe o vioară Stradivarius din 1729, pe care a câştigat-o la o competiţie desfăşurată la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidaţi.