Breaking news

Ratingul Franţei poate fi retrogradat. Bursele europene şi cea de pe Wall Street au încheiat miercuri în scădere

Miercuri, 10 august, bursele europene şi bursa de la New York au încheiat şedinţele în scădere. Temerile au fost cauzate de posibilitatea scăderii ratingului de ţară al Franţei şi de neîncrederea în băncile franceze. Bursele asiatice şi bursa de la Bucureşti au încheiat şedinţele pe creştere.

bursa-burse-bucuresti-europene-wall-street-stock-new-yorkUPDATE: Joi, 11 august, bursele asisatice au deschis în scadere, ca urmare a şedinţei de ieri de pe Wall Street, a nesiguranţei privind economia SUA şi a temerilor referitoare la o posibilă agravare a crizei din zona euro.

***

Miercuri, 10 august 2011, acţiunile marilor băncilor europene au cunoscut o scădere puternică la bursele din Europa. Băncile cel mai grav afectate sunte cele din Franţa, din cauza temerilor privind expunerea faţă de criza datoriilor din statele de la periferia zonei euro. Cotaţia Societe Generale a scăzut, în mod alarmant, cu 21 de procente. Şi bursa din Milano a fost lovită de neîncrederea investitorilor. Titlurile băncii Intesa Sanpaolo au coborât cu 11,2%, iar UniCredit cu 8,67%. Scăderi ceva mai temperate s-au înregistrat miercuri, 10 august 2011, la Londra, Madrid şi Frankfurt. În Marea Britanie, HSBC a scăzut cu 5,72%, Barclays cu 7,6%, Royal Banck of Scotland (RBS) cu 7,21%, iar Lloyds cu 4,32%. În Germania, Deutsche Bank a scăzut cu 6,49%, în timp ce acţiunile Commerzbank cu 7,42%. Scăderile cotaţiilor bancare au fost mai limitate pe bursa de la Viena, unde Erste a coborât cu 2,66%, iar Raiffeisen Bank International cu 4,5%. Societe Generale, UniCredit, Intesa Sanpaolo, RBS, Erste şi Raiffeisen sunt prezente şi în România.

Bursele globale au scăzut miercuri, din cauza temerilor că Franţa şi-ar putea pierde ratingul “AAA”, cu toate că agenţiile Fitch şi Moody’s au reconfirmat recent calificativul ţării. În cursul zilei de miercuri, 10 august, bursele au trecut pe declin după ce la începutul zilei se aflau în creştere. Creşterea iniţială se datorase anunţului de marţi al Rezervei Federale a SUA (Fed) privind menţinerea pentru cel puţin doi ani a dobânzilor la nivelul minim record. Miercuri, bursa de pe Wall Street a încheiat şedinţa cu un declin abrupt, informează publicaţia The New York Times. Cotaţiile financiare au avut cele mai mari pierderi, iar indicatorul KBW pentru sectorul bancar a coborât cu 6,2%. Marile instituţii financiare au scăzut puternic, acţiunile Bank of America coborând cu 12,2%. Indicele industrial Dow Jones a pierdut 3,05%, Standard & Poor’s 500 cu 2,87%, iar Indicele Cmpozit Nasdaq cu 2,92%.

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de miercuri, 10 aprilie, în creştere cu 3,2 procente, recuperând o parte din scăderea de aproape 15 procente înregistrată în precedentele trei şedinţe. Totuşi acţiunile SIF-urilor au coborât chiar în ultima oră, cu până la 3,78%, după întoarcerea pieţelor vest-europene în teritoriu negativ.

>