Breaking news

Rata de refuz a vizei americane pentru români a scăzut la 11,5%

Americanii dau vești bune românilor. Rata de refuz a vizelor pentru SUA a scăzut până la pragul de 11,5% ceea ce înseamnă că în curând vom putea circula fără viză în țara făgăduinței.

vize sua romaniMinisterul Afacerilor Externe salută anunţul autorităţilor americane privind scăderea la 11,5 % a procentului ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2012–2013, evoluţie care reconfirmă tendinţa descrescătoare semnificativă înregistrată în ultimii ani (17% în 2012, 22,4% în 2011, 24,8% în 2010).

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că această tendinţă va continua şi pe viitor, inclusiv din perspectiva activităţii desfăşurate de „Grupul de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor”, creat în cadrul Task Force-ului România – SUA pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”.

Scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, coroborată cu eventuala adoptare, de către Congresul SUA, a actului normativ care modifică criteriile de acces în programul Visa Waiver, în principal prin posibilitatea creşterii pragului ratei de refuz de la 3%, în momentul de faţă, la 10%, are potenţialul de a contribui substanţial la atingerea, cât mai curând, a obiectivului eliminării regimului de vize pe relaţia cu SUA.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să acorde o atenţie prioritară accederii cât mai rapide a României în programul Visa Waiver, atât în dialogul cu reprezentanţii Administraţiei SUA, cât şi prin demersuri la nivelul Congresului american.