Breaking news

Ramona Mănescu cere lămuriri lui Barroso cu privire la aberațiile din raportul MCV

Europarlamentarul liberal, Ramona Mănescu a adresat, astăzi, o întrebare scrisă președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca urmare a prezentării raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV).

ramona manescuRamona Mănescu consideră că documentul prezintă o serie de inadvertențe și neadevăruri care necesită clarificări din partea Executivului European.

„În primul rând, cred ca este vital să aflam, de la reprezentanții Comisiei Europene, sursele de informare care au stat la baza elaborării acestui raport având în vedere faptul că este pentru prima dată când raportul nu a fost prezentat în prealabil Guvernului, în vederea corectării eventualelor erori . În ceea ce privește conținutul documentului, consider că acesta exprimă multe îngrijorări alde CE, nejustificate. Un exemplu în acest sens ar fi numărul de Ordonanțe de Urgentă emise de guvern precum și neutralitatea Avocatului Poporului. Deși, doar în anul 2010, Guvernul Boc a emis peste 130 de Ordonanțe de Urgenta iar Avocatul Poporului, de la acea vreme, nu a făcut nimic în acest sens, Comisia Europeana nu a considerat că aceste aspecte sunt suficient de grave pentru a fi menționate în rapoartele de țară din acel an. De aceea, am cerut Executivului European sa-și justifice lipsa de obiectivitate în aceasta situație”, a delcarat Ramona Mănescu.

Un alt aspect deosebit de grav, în opinia europarlamentarului liberal, menționat în scrisoarea adresată Comisiei se referă la presupusele „presiuni ” exercitate de presă asupra sistemului judiciar.

„Comisia Europeană trebuie să explice cu argumente și dovezi clare cum poate exercita mass-media „presiuni nejustificate și acte de intimidare asupra sistemului judiciar” având în vedere că rolul presei este tocmai acela de a informa opinia publica. Presa trebuie sa aibă libertatea de a face investigații jurnalistice și a prezenta dovezi corecte și obiective indiferent dacă acestea se referă la un cetățean de rând sau la un magistrat. De asemenea, consider inacceptabil faptul că un raport de evaluare al Comisiei Europene care ar trebui să fie clar, bine documentat și foarte obiectiv să cuprindă exprimări precum: „hotărârile Curții Constituționale, PAR să fi fost publicate în timp util în Monitorul Oficial”, mai precizează europarlamentarul PNL.

Conform Regulamentului Parlamentului European, reprezentanții Comisiei Europene au la dispoziție 6 săptămâni pentru a răspunde undei întrebări scrise adresate de un eurodeputat.

Și europarlamentarul PNL, Renate Webber a declarat joi seară la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 că va solicita o dezbatere în PE cu privire la raport unde să fie chemat președintele Barroso și vicepreședintele Viviane Reding.