Breaking news

Rămânem fără gaze şi cărbuni

În mijlocul iernii, România rămâne fără gaze, electricitate şi cărbune, din cauza secetei.

România riscă să rămână fără energie în această iarnă din cauza secetei prelungite de astă vară.

Hidroelectrica, cel mai mare şi mai ieftin producător de electricitate, a rămas fără apă şi nu a mai putut să-şi onoreze obligaţiile către operatorii din piaţă.

Pentru a compensa cantitatea de energie lipsă din piaţă termocentralele au început să lucreze la capacitate maximă încă din vară consumând gaz şi cărbune.

Operatorii din piaţă nu prea s-au mai grăbit să facă importuri aşa că piaţa a ajuns, acum, să stea în depozitele înmagazinate în decursul anului care s-au golit, deja, în proporţie de 30%.

Dunărea este la cote atât de joase – 1.700 mc/s încât barjele cu cărbune pentru termocentrale rămân blocate în şenal iar centrala nucleară de la Cernavodă este în pericol să se oprească.

Să dea Dumnezeu să nu avem o iarnă grea pentru că ne paşte pericolul să rămânem fără gaze, căldură şi poate chiar curent„, spune Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia sistemul de transport şi distribuţie de gaze este, în prezent, depăşit, existând probleme foarte mari în a se asigura furnizarea de gaze către consumatori.

Complexurile energetice din Oltenia merg la capacitate maximă de trei luni, de când Hidroelectrica a fost nevoită să diminueze drastic producţia de electricitate pentru că n-a mai avut apă.

În consecinţă, complexurile au trebuit să compenseze cantitatea de energie lipsă de pe piaţă producând din plin, cu un consum de cărbune mult peste cel obişnuit.

O portiţă de scăpare ar fi ca românii să aibă parte de o iarnă blândă, şi astfel să se diminueze cantitatea de gaze şi electricitate, consumată pentru sistemul de încălzire, sau să plouă atât de mult încât nivelul Dunării să permită hidrocentralelor să producă suficientă energie.