Breaking news

Râia la câini și pisici

loading...

Sezonul rece și umed din timpul iernii, favorizează dezvoltarea parazitozelor externe la animale cum sunt râile, micozele și dermatomicozele.

caine.raieRâia afecteaza toate rasele și toate vârstele de câini și apare mai frecvent iarna și primăvara, îndeosebi la câinii subnutriți, cu igienă deficitară, la femele aflate în lactație sau gestante, precum și la câinii supuși corticoterapiei prelungite.

Cea mai frecventă râie la câini și pisici este râia sarcoptică, produsă de parazitul numit Sarcoptes Scabiei. Parazitul pătrunde în organism și sapă galerii în stratul de piele cu ajutorul pedipalpilor și picioarelor. Pentru aceasta, picioarele posedă cârligi și căngi.  Acțiunea acestui parazit cauzează o mâncărime intensă în regiunea afectată.

Prezența ouălor în galeriile din piele, produce o reacție alergică masivă, care, la rândul său, produce mâncărime și mai mare. Leziunile formate în urma scărpinatului predispun pielea, și organismul, spre infectarea cu diferite bacterii patogene.

Râia la câine și pisică poate evolua fie ca râie localizată la articulațiile membrelor, coadă, și în jurul ochilor sau poate fi generalizată pe tot corpul. Râia se paote diagnostica foarte ușor atunci când semnele clinice sunt evidente. În zona unde se dezvoltă râia, blana cade, iar câinele și pisica se scarpină atât de tare încât își produc răni. După căderea părului, pielea devine groasă, aspră, ca de elefant. Dacă observați astfel de simptome la animalul dumneavoastră prezența la medicul veterinar este imperios necesară.

Diagnosticul se stabileste pe baza pruritului, a nodulilor scabiosi, depilatiilor, nisipului conchinian si a contagiozitatii.Diagnosticul de laborator, prin care se pun in evidenta sarcoptii, este destul de dificil, deoarece acestia sunt rari in leziuni.

Dacă râia nu este tratată la timp, râia se extinde pe întreaga suprafață a corpului. Blana cade de pe tot corpul, pielea  este plisata, crustoasă, urât mirositoare.

Dacă nici în această fază nu se intervine cu tratament, animalul poate muri.

Tratamentul râiei se poate efectua atât cu soluții externe cum ar fi Imaverol, Romparasect sau Veteusan. De asemenea se pot utiliza și unguente cu amitraz, cum este si produsul Canider U. Aplicarea se face zilnic de cel puțin două ori pe zi până la vindecare completă.

De asemenea se mai poate utiliza și un tratament injectabil pe bază de avermectie și sau ivermectine. Stabilirea tratamentului va fi efectuată doar de către medicul veterinar.

Dacă aveți un animal cu o astfel de afecțiune, mare atenție. Râia se poate transmite cu ușurință și la om.

vet

loading...