Breaking news

Putin vrea să creeze o rețea proprie de internet și să rupă Rusia de internetul global

Paranoia lui Putin atinge cote alarmante. Președintele Rusiei vrea să creeze propria rețea de internet pe care să o poată controla și să deconecteze rușii de la internetul global.

putin - internet - ruisaPutin vrea să își izoleze țara prin deconectarea de la internet. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a anunțat că președintele Rusiei vrea să deconecteze ţara de la internetul global.

Luând în considerare lipsa de predictibilitate a Statelor Unite şi Uniunii Europene, Rusia vrea să se protejeze. Măsuri de securitate pentru internetul rusesc sunt discutate la toate nivelurile„, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Președintele Federației Ruse se va întâlni săptămâna viitoare cu mai mulţi experţi care vor face o reţea internă mult mai securizată şi controlată la care să aibă acces doar rușii.

Putin se pare că s-a inspirat de la Iran, care încă din ianuarie 2012 a anunțat că vrea să creeze o rețea proprie de internet.

Ministerul Iranian al Informaţiilor, Comunicaţiilor şi Tehnologiei au conceput o reţea naţională de internet ce va înlocui clasica reţea ce începe cu www (world wide web).

În Iran se fac deja teste de probă a internetului naţional. Iranienii au fost ameninţaţi de liderii lor să nu mai calce în localurile internet-cafe pentru a nu avea acces la informaţia din alte ţări.

Dacă acest lucru se va întâmpla, libertatea de exprimare în Rusia va fi încălcată în totalitate, iar populația va fi controlată chiar și în mediul virtual.

Un prim pas în izolarea rușilor de restul lumii virtuale a fost făcut încă din 2006 prin crearea rețelei sociale VKontakte, varianta rusească a celebrei rețele Facebook.

În aprilie 2014, Pavel Durov, fondatorul Vkontakte, a plecat din Rusia pentru că a fost forțat să părăsească compania pe care a condus-o timp de mai bine de șapte ani. Îndepărtarea lui de la șefia companiei fiind o consecință a dorinței autorităților de la Kremlin de a controla Internetul.

Vkontakte este în prezent este cea mai mare rețea socială din Rusia, fiind cunoscută ca și facebook-ul rusesc.

>