Breaking news

Putin rămâne Preşedintele Rusiei încă şase ani. A câştigat alegerile din primul tur!

Vladimir Putin a câştigat duminică, cel de-al patrulea mandat de Preşedinte al Federaţiei Ruse. Potrivit datelor funizate de Agenţia Tass, Putin a câştigat alegerile încă din primul tur, cu un scor de 73,9% din voturile exprimate.

În urma numărării a 22% din voturi, Putin conduce în cursa prezidenţială cu 72%. Candidatul Partidului Comunist,  Pavel Grudinin, se clasează pe al doilea loc cu 15%, iar naţionalistul Vladimir Jirinovski are 7% Prezenţa la vot a fost de 63.7% dintre ruşii cu drept de vot. În 2012, Putin a obţinut 63.6% din sufragii.

Rusia a organizat duminică alegeri prezidenţiale, la exact patru ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Peste 110 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne.

Marele absent al acestor alegeri a fost Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, căruia i-a fost interzis să candideze în cadrul alegerilor prezidenţiale din cauza unei condamnări.

La startul cursei electorale au fost aliniaţi opt candidaţi: Vladimir Putin (independent), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Creşterii), Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) şi Ksenia Sobciak (Iniţiativa civică).

Drept urmare, Vladimir Putin îşi va continua mandatul de preşedinte la Kremlin pentru încă 6 ani.

Activiştii opoziţiei din Rusia şi mai multe ONG-uri susţin că au sesizat peste o mie de nereguli la alegerile prezidenţiale din Rusia efectuate cu scopul de a truca datele privind participarea la urne, relatează site-ul France 24.