Breaking news

Putin: Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni

loading...

Vladimir Putin i-a spus lui Jose Manuel Barroso, într-o convorbire telefonică, că Rusia poate cuceri Kievul în doar două săptămâni.

vladimir putin - rusiaVladimir Putin a luat-o razna de tot. După ce a spus că în estul Ucrainei trebuie creat alt stat și că Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume, liderul rus susține că în două săptămâni poate cuceri Kievul.

Cotidianul italian La Repubblica, a publicat o știre în care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a relatat că Putin nu a vrut să răspundă la întrebările sale privind prezenţa soldaţilor ruşi în Ucraina şi s-a arătat ameninţător: “Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni”.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin susține că informația a fost scoasă din context.

”Nu este adecvat. Este dincolo de practicile diplomatice, dacă aşa s-a întâmplat. Nu este de nivelul unei personalităţi politice serioase. Fie că aceste cuvinte au fost pronunţate sau nu, cred că aceste citate au fost scoase din context şi aveau o semnificaţie total diferită”, a declarat presei Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului pe probleme internaţionale.

Rusia a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, să beneficieze de mai multă autonomie, într-un sistem federal mai puţin centralizat. Însă este vehiculat numele de Novorosia, Noua Rusie, pentru crearea unui nou stat în Ucraina.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a nuanţat afirmaţiile sale, apreciind că nu este vorba despre acordarea unui statut de stat regiunilor rebele, ci despre faptul că Ucraina ar trebui “să ia în calcul interesele Novorosiei”.

Moscova a dezminţit întotdeauna acuzaţiile Occidentului şi ale Kievului potrivit cărora ar fi trimis soldaţi în Ucraina pentru a susţine rebeliunea prorusă care luptă împotriva forţelor guvernamentale în estul ţării.

Putin nu își bagă coada doar în Ucraina. Președintele Rusiei a pus în gardă și autoritățile din Kazahstan, dând de înțeles că ar putea să recucerească fosta țară membră a URSS, care astfel și-ar pierde independența obținută în 1991.

Putin a declarat în faţa unei reuniuni a tineretului rus, în apropiere de Moscova, că preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev: a creat un stat pe un teritoriu care nu a avut niciodată un stat. Kazahii nu au avut niciodată statalitate, el a creat-o, relatează ibtimes.co.uk.

În replică, Nazarbaiev a avertizat că ţara sa ar putea părăsi Uniunea Vamală condusă de Rusia, dacă simte că independenţa sa este ameninţată de Moscova.

Kazahstanul nu va face parte din nici o organizaţie care reprezintă un pericol pentru independenţa sa. Independenţa este cea mai dragă comoară a noastră, pentru care bunicii noştri s-au luptat (…). Nu o vom preda nimănui şi vom face totul pentru a o proteja”, a declarat el pentru postul de televiziune Khabar.

Toate aceste declarații ale lui Putin dovedesc încă odată că liderul rus are în plan refacerea URSS.

loading...