Breaking news

Putin a SEMNAT decretul de recunoaștere a independenţei republicilor Donețk și Luhansk din Ucraina

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a semnat luni, 21 februarie, actul prin care recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Liderii politici din întreaga lume condamnă în termeni duri decizia liderului rus şi anunţă măsuri dure la adresa Rusiei.

Putin a convocat un Consiliu de Securitate al țării unde a discutat recunoașterea independenței regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Luhansk, şedinţa fiint transmisă în direct în toată lumea.

„Au spus că intrarea țărilor din centrul și nordul Europei în NATO va permite apropierea de Rusia și uitarea trecutului sângeros, dar totul este pe dos. Rusia și-a îndeplinit toate promisiunile. Cer adoptarea și după aceea ratificarea acordului pentru parteneriat și prietenie cu cele două republici. Cerem Kievului să înceteze imediat războiul, în caz contrar vor urma consecințe majore”, a spus Vladimir Putin în discursul său.

După şedinţă, Putin a anunţat luni seară că recunoaşte indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Preșdintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reacţionat după decizia lui Putin: Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk. UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în solidaritate cu Ucraina.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a reacționat în urma discursului președintelui rus, Vladimir Putin, considerând că ”recunoașterea provinciilor separatiste ar reprezenta o o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a acordurilor de la Minsk”.

Prim-ministrul Poloniei a solicitat o reuniune urgentă a summitului UE şi impunerea de sancţiuni Rusiei pentru recunoaşterea LNR şi NAM.

>