Breaking news

Pușcăriașii de la Rahova sunt testați pentru depistarea hepatitei virale

Toți pușcăriașii de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Rahova, vor fi testați gratutit, în acestă lună, pentru a vedea dacă suferă de hepatita B sau C.

hepatita penitenciarToți pușcăriașii de la Rahova, cât și personalul penitenciarului vor putea afla în urma testului medical, dacă suferă sau nu e hepatită virală care le poate pune viața în pericol.

Este un proiect pilot care se desfăşoară pentru început la Penitenciarul Rahova.

Astfel, atât personalul administrativ, cât şi persoanele aflate în detenţie au posibilitatea de a se informa cu privire la afecţiunile hepatice, respectiv hepatitele cronice virale, direct de la specialişti.

O parte a deţinuţilor din acest penitenciar au beneficiat deja de informare asupra campaniei demarate la începutul lunii noiembrie, susţinută de reprezentanţii Direcţei Medicale ANP.

„Anul acesta vor fi testate aproximativ 2.000 de persoane pentru virusul hepatitic B, iar în anul următor vom continua campania de testare şi pentru virusul hepatitic C. Toţi pacienţii depistaţi cu virusurile hepatitice vor beneficia de asistenţă medicală, până la intrarea pe terapia antivirală dacă va fi nevoie”, a declarat Marinela Debu, preşedinta APAH-RO.

Hepatita este o afecţiune inflamatorie a ficatului, cauzată, în majoritatea cazurilor, de infecţii virale. În funcţie de tipologia viruşilor, hepatita este împărţită în cinci categorii: A, B, C, D şi E. Importanţa depistării hepatitelor virale cronice este indicată de prevalenţa ridicată a hepatitelor virale cronice, de vârstele tot mai scăzute la care apar, dar mai ales trebuie ţinut seama de consecinţele grave şi ireversibile în hepatitele netratate. Aestea sunt: ciroza hepatică şi hepatocarcinomul sau cancerul hepatic.

Penitenciarele sunt probabil cele mai dificile locuri pentru studiul comportamentului cu risc, al transmiterii şi al prevenţiei infecţiilor virale transmise prin sânge, din cauza obstacolelor în câştigarea accesului (încrederii) la deținut de către investigator, obținerea de probe semnificative și de rapoarte corecte şi fiabile privind comportamentul la risc şi strângerea de evidenţe concludente referitoare la transmiterea infecţiei în penitenciare. Studiul hepatitelor în penitenciare este, însă, crucial, din cauza posibilităţii apariţiei unor focare epidemice şi al «exportului» virusului în comunitate, odată deţinutul liberat”, a precizat dr. Laurenția Ștefan, directorul Direcţiei Medicale din cadrul ANP.

Proiectul „Hepatita poate fi oriunde”, ce are drept scop depistarea precoce a hepatitelor virale B şi C în rândul persoanelor private de libertate şi a personalului ANP, este derulat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

>