Breaking news

Puiu Popoviciu, condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul Băneasa

Puiu Popoviciu a fost condamnat joi, de Curtea de Apel București la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, pentru un teren de 224 hectare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte.

popoviciu si basescuOmul de afaceri apărat de Băsescu, va sta 9 ani în spatele gratiilor. În acelaşi dosar, Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti la data comiterii faptelor a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data presupuselor fapte, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare iar Petru Daniel Pitcovici, şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie la data comiterii faptelor, la doi ani de pușcărie.

„Dispune ca inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel să execute pedeapsa de 7 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 2 ani, în final, inculpatul executând 9 ani închisoare. (…) Deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata reţinerii de 24 de ore de la data de 24 martie 2009 la data de 25 martie 2009”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2008 – martie 2009, Petru Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni în cadrul DGA, şi Cornel Şerban, directorul DGIPI, au contactat un ofiţer de poliţie judiciară de la DNA, pentru a se emite soluţii de neurmărire penală faţă de Gabriel Popoviciu şi Ioan Alecu.

Procurorii arătau că Pitcovici şi Şerban i-au solicitat ofiţerului DNA ca, prin orice mod, inclusiv prin încălcarea procedurilor legale, să determine finalizarea cu celeritate a anchetei şi emiterea unei soluţii de NUP faţă de Popoviciu şi Alecu.

DNA menţiona că ofiţerul care lucra la DNA fusese delegat, prin ordonanţă a procurorului, să efectueze acte de urmărire penală în cauza în care cei doi erau cercetaţi.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, întocmită de procurori, mai rezultă că, în perioada 2000-2003, inculpatul Ioan Alecu, în calitate de rector, împreună cu alte persoane din cadrul Universităţii, beneficiind de sprijinul interesat al omului de afaceriGabriel Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investments S.A., societate controlată de omul de afaceri.

‘În condiţiile în care terenul respectiv se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp.

Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale’, arăta DNA.

DNA mai spunea că, distinct de această situaţie de fapt, a mai rezultat că, în perioada 27 decembrie 2008 – 12 ianuarie 2009, inculpatul Şerban, folosindu-se de poziţia deţinută şi, în mod nelegal, a pus la dispoziţia unei persoane oficiale, la solicitarea acesteia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic înregistrat la o companie de telefonie mobilă.

‘Persoana oficială care solicitase listingul urmărea să folosească acele informaţii care nu erau destinate publicităţii la înlăturarea unuia dintre angajaţii instituţiei pe care o conducea. De asemenea, la solicitarea aceluiaşi oficial, Cornel Şerban a făcut demersuri pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic, care ar fi trimis mesaje de ameninţare unui membru al familiei’, susţin anchetatorii.

În schimbul permiterii accesului la aceste informaţii, Şerban a primit promisiuni şi a beneficiat de sprijinul oficialului, prin intermediul relaţiilor acestuia, pentru promovarea în funcţia de director adjunct al DGIPI.