Breaking news

Psihoterapia traumei. Vindecarea rănilor invizibile

Trauma poate să fie definită ca o experiență – o situație, un eveniment, un moment din viață – foarte dureroasă care amenință să îți distrugă echilibrul emoțional. Aceste evenimente traumatice pot varia de la accidente, abuzuri fizice, psihice, sexuale, emoționale, pierderea unei persoane foarte dragi, dezastre naturale – incendii, inundații etc. – sau chiar războaie. Fără îndoială, astfel de episoade traumatice în viața unui om pot avea un impact semnificativ asupra întregii sale vieți.

De la coșmaruri, imagini intruzive care vin în minte necontrolat, factori din prezent care sunt triggeri pentru traumă și până la dificultăți în concentrarea pe activitățile zilnice, anxietate, depresie sau simptome somatice – palpitații, tremur, transpirații etc – toate sunt simptome care indică faptul că cel mai probabil în viața ta a existat un moment traumatic care a rămas activ sau s-a activat în urma unor triggeri. Tabloul clinic al simptomelor indică o posibilă tulburare de stres post-traumatic (PTSD). În acest caz, apelarea la un specialist, chiar un psihoterapeut din cadrul clinicii psihart.ro, se poate dovedi de mare folos. Mai mult, dacă apar comportamente autodistructive sau diferite adicții, trebuie să știi că acestea sunt doar mecanisme care te ajută să faci față suferinței. Însă ele nu sunt comportamente sănătoase și aduc multe consecințe negative. Pentru a învăța alte mecanisme de gestionare a emoțiilor puternice, apelarea la un specialist este cu atât mai mult necesară.

4 informații esențiale despre terapia traumei și procesul de vindecare

Tulburarea de stres post-traumatic, care se declanșează în urma unui eveniment traumatic, face parte din categoria tulburărilor de anxietate. Astfel că, terapia cognitiv comportamentală, în special intervențiile bazate pe expunere în imaginar pe care o poți învăța dacă apelezi la servicii de psihoterapie individuală în București și în cabinetele din oricare alt oraș din țară, este foarte potrivită. Însă, în primul rând, este important să știi că procesul de vindecare a traumei poate fi de lungă durată.

  •       Identificarea și acceptarea traumei – La fel ca în orice alt proces de schimbare, conștientizarea este primul și cel mai important pas în vindecarea traumei. Deși este un pas dificil, fără acesta nu se poate produce schimbarea. Psihoterapeuții, însă, sunt exact acei ghizi pregătiți să te ajute să accepți mai ușor ceea ce ți s-a întâmplat.
  •       Abordarea simptomelor – Anxietatea, episoadele de depresie sau atacurile de panică sunt simptome firești în cazul PTSD sau în cazul experimentării unui eveniment traumatic. Psihoterapia te ajută să înveți cum să identifici și să gestionezi emoțiile dificile ce se nasc în urma unei traume.
  •       Învățarea unor tehnici de gestionare a stresului – Toate aceste simptome pot conduce la o reacție foarte cunoscută tuturor: stresul. Așadar, în cadrul ședințelor individuale de psihoterapie vei învăța cum să abordezi stresul atunci când apare, transformându-l din inamic în prieten.
  •       Reconectarea cu propria persoană – Un pas foarte important în terapie este reconectarea cu propria persoană. Redescoperirea sinelui este necesară. Pentru a integra trauma și întregul proces de vindecare în experiența ta de viață, lucruri care pot fi complicat de digerat, este nevoie să îți accepți sinele cu toate momentele plăcute și neplăcute ale vieții. În felul acesta îți poți găsi, cu adevărat liniștea.

În concluzie, trauma poate avea un impact profund asupra sănătății mintale a unei persoane, dar psihoterapia oferă speranță și te ajută în procesul de vindecare. Fiecare persoană este unică, iar acest proces poate varia în funcție de tipul și severitatea traumei. Cu sprijinul adecvat din partea psihoterapeuților și angajamentul fiecăruia pentru propria vindecare, este posibil ca trauma să fie depășită și, totodată, să fie construit un viitor fericit și cu sens.

sursa foto: freepik.com