Breaking news

Proteste violente în Rusia. Poliţia a arestat mii de susţinători ai lui Alexei Navalnîi. 60 de jurnalişti ruşi, reţinuţi de poliţie

Rusia este cuprinsă de un val de proteste după arestarea lui Alexei Navalnîi. Pentru a doua duminică consecutivă, susţinătorii dizidentului politic, au ieşit masiv în stradă î  mai multe oraşe din Rusia, cerând eliberarea acestuia.

Forţele de ordine, mobilizate masiv în toată ţara, au recurs la violenţă şi arestări, pe motiv că protestele sunt neautorizate.

Peste 4000 de persoane, printre care şi 60 de jurnalişti, au fost arestate duminică, urma protestelor, fapt ce a atras reacţii pe plan internaţional.

Josep Borrell, șeful diplomaţiei UE, a „deplâns arestările masive” din timpul protestelor pro-Navalnîi de duminică din Rusia.

Oamenii trebuie să-şi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

Şeful diplomaţiei UE va efectzua o vizita la Moscova, în perioada 4-6 februarie, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană. Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui şef al diplomaţiei europene din 2017.

Uniunea Jurnaliştilor din Rusia a precizat că cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost arestaţi.

Printre persoanele arestate se numără şiIulia Navalnîi, soţia adversarului politic al lui Putin.

Iulia Navalnîi a fost însă eliberată după trei ore, potrivit avocatei acestei. Ea va fi judecată pentru participare la o adunare neautorizată care „a împiedicat circulația pietonilor și autovehiculelor”, potrivit site-ului MBH Media.

Secretarul american de stat Antony Blinken a condamnat violențele forțelor de ordine ruse împotriva protestatarilor care au ieșit pe străzile orașelor să ceară eliberarea lui Alexei Navalnîi.

„Statele Unite condamnă folosirea repetată de către autoritățile ruse a tacticilor dure împotriva protestatrilor pașnici și a jurnaliștilor, pentru a doua săptămână la rând. Reînnoim apelul către Rusia să-i elibereze pe cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile, inclusiv a lui Alexei Navalnîi”, a transmis Antony Blinken pe Twitter.

Protestatarii au strigat „Putin e un hoț”, în timp ce mărșăluiau ținându-se de mână.

În Tomsk, orașul siberian pe care l-a vizitat Navalnîi înainte de a fi otrăvit, oamenii s-au adunat în fața sălii de concerte și au strigat ”Eliberați-l!”.

Forțele de ordine acționează dur, deși printre cei arestați sunt mulți adolescenți, bătrâni, jurnaliști și reprezentanți ai filialelor regionale ale ONG-ului lui Navalnîi. Sunt multe relatări că persoanele, fie ele și jurnaliști, sunt ridicate și duse la poliție fără nicio explicație.

În timpul protestelor de săptămâna trecută, peste 4.000 de manifestanți au fost reținuți de poliție în Rusia.

>